Eláruljuk, mitől volt olyan finom a nagyi tarhonyás húsgombóclevese

Tarhonyás húsgombócleves
Ha egy igazán tartalmas, egytálételre vágyunk, a tarhonyás húsgombócleves a tökéletes választás.
Vágólapra másolva!
Ha egy igazán tartalmas egytálételre vágyunk, a tarhonyás húsgombócleves a tökéletes választás, ez a finom és laktató étel a gombócok és a zöldségek kombinációjával nemcsak ízletes, hanem a legnagyobb étkűeket is jóllakatja. A kelkáposzta és a tarhonya még gazdagabbá teszi, így garantáltan mindenki megnyalja majd a tíz ujját is utána!
Vágólapra másolva!

A húsgombócleves nem kizárólag magyar specialitás, bár Magyarországon is rendkívül népszerű. Számos ország konyhájában található hasonló leves, hiszen a húsból készült gombóc és a gazdag, zöldséges alaplé kombinációja egy hagyományos és sok helyen kedvelt étel. Nálunk általában darált sertés- vagy marhahúsból készül, amit rizzsel dúsítanak.

Tarhonyás húsgombócleves
Ha egy igazán tartalmas, egytálételre vágyunk, a nagyi tarhonyás húsgombóclevese a tökéletes választás.
Fotó: Mindmegette

Ebben a receptben tarhonya került a levesbe betétnek és kelkáposzta, amitől még finomabb és tartalmasabb lett a végeredmény.

Tarhonyás húsgombócleves

Hozzávalók:

A húsgombócokhoz:

  • 25 dkg darált hús
  • 1 db kis tojás
  • 1 cikk zellergumó
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • bors

A leveshez:

  • 1 nagy cikk kelkáposzta
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 10-15 dkg tarhonya
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 4-5 db paprika
  • 3-4 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor zeller zöldje
  • pár levél lestyán
  • bors

Elkészítése:

  1. Egy keverőtálban összegyúrjuk a darált húst az egész tojással. Hozzáreszeljük a zellert, beledolgozzuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, sózzuk, borsozzuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk. 
  2. Felrakunk főni jó liternyi vizet egy kis sóval. Ha felforrt, belerakjuk a gombócokat, és megfőzzük benne. Kiszedjük a gombóckákat, hideg vízbe átrakjuk, a főzővizet megőrizzük későbbre.
  3. Egy másik fazékban kipirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát. Rádobjuk a tarhonyát, kevergetve megpirítjuk. 
  4. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre dinszteljük. Rádobjuk az összevágott paprikát, amikor már kezd puhulni, belerakjuk a fazékba a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. 
  5. Mehet bele az összevágott zellerlevél és lestyán is, majd pedig a félkarikákra vágott kolbász. Összerotyogtatjuk, majd felöntjük a húsgombócok főzővizével. Addig főzzük, míg a tarhonya meg nem puhul. 
  6. Tálalás előtt visszarakjuk a gombócokat, összeforraljuk. 
  7. Ha túl sűrűnek találnánk, adunk még hozzá vizet. Mehet rá a kockákra vágott kelkáposzta, sózzuk, borsozzuk, és egy-két percig még együtt forraljuk.

Ha más gazdag egytálételek elkészítésére is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!