Eláruljuk, mitől volt olyan finom a nagyi tarhonyás húsgombóclevese
2024. október 08. 08:39
Olvasási idő: 5 perc
Ha egy igazán tartalmas, egytálételre vágyunk, a tarhonyás húsgombócleves a tökéletes választás.
Vágólapra másolva!
Ha egy igazán tartalmas egytálételre vágyunk, a tarhonyás húsgombócleves a tökéletes választás, ez a finom és laktató étel a gombócok és a zöldségek kombinációjával nemcsak ízletes, hanem a legnagyobb étkűeket is jóllakatja. A kelkáposzta és a tarhonya még gazdagabbá teszi, így garantáltan mindenki megnyalja majd a tíz ujját is utána!
A húsgombócleves nem kizárólag magyar specialitás, bár Magyarországon is rendkívül népszerű. Számos ország konyhájában található hasonló leves, hiszen a húsból készült gombóc és a gazdag, zöldséges alaplé kombinációja egy hagyományos és sok helyen kedvelt étel. Nálunk általában darált sertés- vagy marhahúsból készül, amit rizzsel dúsítanak.
Ebben a receptben tarhonya került a levesbe betétnek és kelkáposzta, amitől még finomabb és tartalmasabb lett a végeredmény.
Tarhonyás húsgombócleves
Hozzávalók:
A húsgombócokhoz:
25 dkg darált hús
1 db kis tojás
1 cikk zellergumó
1 csokor petrezselyem zöldje
só
bors
A leveshez:
1 nagy cikk kelkáposzta
1 szál füstölt kolbász
5 dkg füstölt szalonna
10-15 dkg tarhonya
2 db közepes vöröshagyma
4-5 db paprika
3-4 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor zeller zöldje
pár levél lestyán
só
bors
Elkészítése:
Egy keverőtálban összegyúrjuk a darált húst az egész tojással. Hozzáreszeljük a zellert, beledolgozzuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, sózzuk, borsozzuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk.
Felrakunk főni jó liternyi vizet egy kis sóval. Ha felforrt, belerakjuk a gombócokat, és megfőzzük benne. Kiszedjük a gombóckákat, hideg vízbe átrakjuk, a főzővizet megőrizzük későbbre.
Egy másik fazékban kipirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát. Rádobjuk a tarhonyát, kevergetve megpirítjuk.
Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre dinszteljük. Rádobjuk az összevágott paprikát, amikor már kezd puhulni, belerakjuk a fazékba a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát is.
Mehet bele az összevágott zellerlevél és lestyán is, majd pedig a félkarikákra vágott kolbász. Összerotyogtatjuk, majd felöntjük a húsgombócok főzővizével. Addig főzzük, míg a tarhonya meg nem puhul.
Tálalás előtt visszarakjuk a gombócokat, összeforraljuk.
Ha túl sűrűnek találnánk, adunk még hozzá vizet. Mehet rá a kockákra vágott kelkáposzta, sózzuk, borsozzuk, és egy-két percig még együtt forraljuk.
Ha más gazdag egytálételek elkészítésére is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!