Így készül a tökéletes tejszínes-gombás csirkeragu

tejszínes-gombás csirkeragu
Ez az étel remekül hozza ki a minőségi fehérbor különleges ízjegyeit.
Vágólapra másolva!
A tejszínes-gombás csirkeragu az egyik legkellemesebb és leggyorsabb étel, amit otthon készíthetünk. Az étel varázsát a fehérbor adja meg, amelytől igazán különlegessé válik a fogás. Ezt a szaftos, ízletes raguételt legjobban házi zsemlegombóccal tálalhatjuk, de párolt rizzsel vagy főtt tésztával is mind a tíz ujját megnyalja majd a család a vacsora után.
Vágólapra másolva!

A magyar konyhában a szaftos, tejszínes raguk mindig is népszerűek voltak. Legyen szó mézes-mustáros csirkéről, csikós tokányról vagy fokhagymás raguról, mindannyian szeretjük azokat az ételeket, amelyek sűrű és fűszeres szaftban fürdenek. Ezek a fogások könnyedén variálhatók különféle fűszerekkel, így mindig újdonságot csempészhetünk a konyhánkba. Tárkony, gomba, vagy éppen fokhagyma mind-mind hozzájárulhatnak az ízélményhez.

tejszínes-gombás csirkeragu
Ez az étel remekül hozza ki a minőségi fehérbor különleges ízjegyeit.
Fotó: Mindmegette

A gombás ételek különösen ősszel kapnak nagy szerepet, de az év bármely időszakában bátran készíthetjük őket. A konzerv vagy üvegben kapható vegyes gombakeverékek igazán különleges ízt adhatnak, hiszen egyfajta gomba helyett több ízvariációt is élvezhetünk egyszerre.

A fehérbor használata nem csupán a mártás gazdagságát fokozza, hanem mélyebb ízeket is kölcsönöz az ételnek. Csak fél deci bor elegendő fél kiló csirkemellhez, hogy a ragu fenséges legyen. A titok a megfelelő bor kiválasztásában rejlik; egy száraz fehérbor valóban csodákat művel az ízekkel.

A tejszínes-gombás csirkeragu elkészítése mindössze fél órát vesz igénybe, így ideális választás a hétköznapi ebédekhez. Melengető, tartalmas fogás, ami jól esik egy hosszú munkanap után, vagy akár a családi hétvégi ebédekhez is. A házi zsemlegombóc, amelyet a ragu mellé tálalunk, igazi ínycsiklandó élményt nyújt.

Ez a tejszínes-gombás csirkeragu nemcsak gyorsan elkészíthető, de rendkívül ízletes és laktató is. A fehérbor adta különleges íz, valamint a gomba gazdag aromája biztosítja, hogy minden falat élvezet legyen. Kísérletezzünk bátran fűszerekkel, és ne felejtsük el, hogy a házi zsemlegombóc mindig jó választás! Kényeztessük magunkat ezzel a mennyei étellel, bármely évszakban! Íme a recept:

 Tejszínes-gombás csirkeragu

Hozzávalók:

  •  50 dkg csirkemell
  •  2 ek. olaj
  •  1 fej vöröshagyma
  •  3 fej gomba
  •  4 gerezd fokhagyma
  •  0,5 dl fehérbor
  •  2 dl tejszín
  •  2 dl víz
  •  1 ek. liszt
  •  só
  •  bors
  •  petrezselyem

Elkészítés:

  1. A tejszínes-gombás csirkeraguhoz kevés olajon lepirítjuk a felkockázott csirkemellet. Addig sütjük, amíg el nem fő az összes lé és kis színt nem kap a hús, majd kiszedjük a serpenyőből.
  2. A visszamaradt olajhoz öntünk még egy keveset és dinsztelni kezdjük a kockázott vöröshagymát. Sózzuk, pár percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a szeletelt gombát, tovább dinszteljük, amíg a gomba levet nem ereszt és össze nem esik.
  3. A megpuhult hagymás-gombás keverékhez öntjük a fehérbort, pár percig főzzük. Visszaöntjük az előzőleg lepirított csirkemellkockákat, átforgatjuk és rászórjuk a lisztet. Ezzel is összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és apránként a vizet. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon kevergetve főzzük. Ízlés szerint vágott petrezselyemmel ízesítjük.
  4. A tejszínes-gombás csirkét párolt rizzsel, főtt tésztával vagy akár zsemlegombóccal is kínálhatjuk.

Ha további finom receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!