Téli vitaminforrások, amelyek a hidegebb hónapokban is lehetővé teszik az egészséges táplálkozást

őszi-téli zöldségfélék, őszi-télizöldségfélék, egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás fontos az őszi-téli időszakban is
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Az őszi és téli időszakban az emberek többsége laktatóbb, testesebb fogásokra vágyik, és csak korlátozottabb számban állnak rendelkezésünkre a különféle rostdús zöldség,-és gyümölcsfélék. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy cukorral és zsírral teli, értéktelen táplálékokat kellene fogyasztanunk, hiszen nagyszerű téli vitaminforrások állnak rendelkezésünkre, amelyek mindennapos fogyasztásával a hidegebb hónapokban is sokat tehetünk az egészségünkért. Ilyenek például a gyökérzöldségek - cékla, sárgarépa, édesburgonya - a sütőtök, a hagymafélék vagy a káposztafélék.
Vágólapra másolva!

Az egészséges táplálkozás ősszel és télen sok ember számára kivitelezhetetlennek tűnik, egyrészt, mert ilyenkor nem áll rendelkezésre annyiféle színes, vitamindús gyümölcs és zöldség, mint a nyári időszakban, másfelől pedig sokkal inkább vágyunk ilyenkor a kiadósabb, melengető jellegű ételekre, mint egy tál salátára. Vannak azonban kiváló téli vitaminforrások, melyekből ízletes és laktató fogásokat készíthetünk, azonban tele vannak értékes tápanyagokkal, így az immunrendszerünk, közérzetünk, de még az alakunk is meghálálja, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket.

őszi-téli zöldségfélék, őszi-télizöldségfélék, téli vitaminforrások
A legjobb téli vitaminforrások
Fotó: Shutterstock

Téli vitaminforrások, melyek nélkül vétek lenne élni

Az alábbi zöldségek rendszeres fogyasztásával 

sokat tehetünk azért, hogy immunrendszerünk maximumon működjön a hidegebb hónapokban is, rosttartalmuknak köszönhetően az anyagcserére is jó hatással vannak, emellett elkerülhetők velük a télen jellemző hiánybetegségek,

 például a D-vitaminhiány és a vashiányos vérszegénység. Ha pedig a finom, ám értéktelen és kalóriadús ételeink jelentős részét kiváltjuk ezekkel, még a téli pluszkilókat is elkerülhetjük.

Ezek a legjobb rostforrások, amelyeket mindennap érdemes beépíteni az étrendbe valamilyen formában:

  • Cékla
  • Petrezselyem
  • Zeller
  • Sárgarépa
  • Édesburgonya
  • Sütőtök
  • Hagymafélék
  • Káposztafélék
  • Alma
  • Szőlő
  • Banán
  • Mandarin
  • Narancs
  • Kivi
  • Gránátalma
  • Hüvelyesek
  • Fermentált élelmiszerek
őszi-téli zöldségfélék, őszi-télizöldségfélék
Fotó: Shutterstock

Hogyan, milyen formában érdemes fogyasztani ezeket?

Az őszi-téli zöldségfélékre ugyanúgy igaz, hogy amit lehet, 

fogyasszunk nyersen, vagy enyhén párolva, esetleg roppanósra grillezve, ugyanis így érvényesülnek igazán a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok.

A káposztafélékből például készíthetünk egy jó salátát, ami kiváló köret lehet húsfélék mellé. Közkedvelt például az amerikai káposztasaláta, azaz a coleslaw, ami fehér-és lilakáposztából, hagymafélékből, illetve reszelt sárgarépából készült, tejfölös-majonézes öntettel. Ha tehetjük, a tejfölt helyettesítsük natúr joghurttal - sokkal egészségesebb és könnyedebb lesz így - a majonézt pedig készítsük el házilag, így elkerülhetjük a felesleges cukrot és tartósítószereket, ami a bolti változatban - sajnos - bőven megtalálható. Ám a dinsztelt lilakáposzta is jó választás.

A brokkoliból, karfiolból, kelkáposztából vagy karalábéból kiváló levesek, főzelékek készíthetők, de rakott formában is ízletesek és kiadósak.

Ízletes, vegyes őszi köretet készíthetünk céklából sütőtökből, édesburgonyából és kelbimbóból sütőben, airfryerben vagy serpenyőben sütve.

A hagymafélék - vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, póréhagyma - 

szintén fontos részei a téli  étrendnek, rengeteg immunerősítő anyag található bennük, és igen ízletessé teszik az ételeket. 

Fogyaszthatjuk őket szendvicsek, saláták összetevőiként, de készíthetünk belőlük egy ínycsiklandó krémlevest is.

A gyökérzöldségek - például a sárgarépa, zellergumó, petrezselyem vagy cékla - sokaknak nem a kedvencei, és leginkább levesen összetevőjeként találkozhatunk velük, illetve a céklát leggyakrabban savanyítva fogyasztjuk. Pedig jóval több lehetőség rejlik ezekben, például nagyszerű salátákat készíthetünk belőlük. A kellemes ízű Waldorf-saláta fő aapanyagai például a zeller, alma és a dió.

őszi-téli zöldségfélék, őszi-télizöldségfélék
Fotó: Shutterstock

A fermentált élelmiszerek fogyasztása - amilyenek például a savanyított káposzta vagy ennek ázsiai változata, a kimchi - szintén napi szinten ajánlott, ugyanis

csodákat tesznek az emésztéssel és a bélflórával, kiemelkedő C-vitamintartalmának köszönhetően pedig az immunrendszert is támogatja. Ezeket fogyaszthatjuk savanyúság formájában, de nagyszerű, laktató levest is főzhetünk belőle,

 gondoljunk csak egy jó korhelylevesre. Azonban nemcsak zöldségfélék készülhetnek fermentálással, ide sorolhatjuk például a joghurtot és a kefirt is, amit szintén javasoltnapi szinten beépíteni az étrendünkbe.

Az őszi és téli hónapok sztárja a sütőtök, nem véletlen, ugyanis azon túl, hogy nagyon finom, egy rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Készülhet belőle köret, krémleves, de édeskés íze miatt isteni desszertek is készíthető belőle, nem beszélve a mostanában egyre népszerűbb sütőtökös kávéról.

Sokan tartanak tőle, de valójában 

a fagyasztott zöldségek fogyasztása sem ördögtől való dolog, épp ellenkezőleg: közel ugyanannyi a vitamin-és ásványianyag tartalma, mint a friss változatnak, télen pedig sok zöldségféle olcsóbban kapható ebben a formában,

 ezért ne habozzunk ezt választani, ha kell. Még jobb, ha saját kerti zöldségek állnak rendelkezésünkre, ezekből is okos ötlet felpakolni a mélyhűtöt, előre gondolva a téli időszakra.

őszi-téli zöldségfélék, őszi-télizöldségfélék
Fotó: Shutterstock

Azoknak pedig, akik gyakran kívánják az édességet, ám alakjuk megőrzése, és vitaminpótlás is fontos szempont számukra, jó választás egy szezonális alapanyagokból készített gyümölcssaláta, melyet kevés méz, illetve diófélék hozzáadásával teljes értékű desszertté varázsolhatunk, bár utóbbiakkal mértékkel érdemes bánni, mert bár egészségesek, igen kalóriadúsak. Így sem az ízlelőbimbónk, sem pedig a jövő nyári bikiniformánk nem szenved csorbát, és még jó adag vitamint és ásványi anyagot is juttatunk vele a szervezetünkbe.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!