Ultrafeldolgozott élelmiszerek kontra egészséges gyerekreggeli

France,,16,March,2024:,Pre-packaged,Meals,In,Supermarket
Fotó: Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Péksütemény, cukros kakaó, gabonapehely, és gyümölcsjoghurt: szinte minden kisgyerekes családban ezek kerülnek az asztalra reggelente. Pedig az ultrafeldolgozott élelmiszerek állandó fogyasztása egyenes út lehet a későbbi cukorbetegség, túlsúly, szívbetegségek és még sok más veszélyes egészségügyi probléma kialakulásának. Mutatjuk, milyen veszélyei lehetnek annak, ha már egészen kiskorától kezdve rászoktatjuk gyerekeinket ezekre a finom, de értéktelen táplálékokra, és hogyan előzhetjük meg a bajt, amíg nem késő.
Vágólapra másolva!

Napjainkban egyre inkább nő a rákos megbetegedésben szenvedők aránya, emellett nem hunyhatunk szemet az úgynevezett civilizációs betegségek felett sem, amilyen például az inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák, magas vérnyomás és az elhízás, illetve ezek együttes jelenléte, melyet orvosi szaknyelven metabolikus szindrómaként szokás emlegetni. Ami a leginkább elszomorítóbb, hogy míg korábban ezek a problémák főleg időskorban jelentkeztek, ma már nem ritka, hogy egészen fiataloknál, sőt, kisgyerekeknél is kialakulhatnak. Ezért pedig az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása tehető felelőssé.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek, előre csomagolt, muffin, édességek
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek állandó fogyasztása egyenes út a civilizációs betegségekhez.
Fotó: Fotó: Shutterstock / Shutterstock/assortment,gourmet,buy,cake,unhealthy,group,shopping,assorted,pa

De mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Mesterséges eljárásokkal eljárások során előállított, 

finom, de rendkívül egészségtelen élelmiszerek, amelyeket a hosszabb eltarthatóság és a jobb ízélmény érdekében ízfokozóval, rengeteg cukorral és sóval, különféle mesterséges adalékanyagokkal dúsítottak

 a gyártás során, ide sorolhatók pélsáóul az előre csomagolt készételek, müzlk, gabonapelyhek, csokoládék, chipsek, kekszek, de a legtöbb szalámi és felvágott is.

Miért fogyasztjuk ezeket?

Mert finomak, mert kényelmesek, mert nincs kedvünk korábban kelni amiatt, hogy többfogásos villásreggelit varázsoljunk az asztalra, mire a család többi tagja is felkel, ezt pedig csak ki kell bontani a csomagolásból, és már haraphatjuk is. Nem beszélve arról, hogy a hétköznapi rohanás kellős közepén ez az egyetlen olyan opció, ami pillanatok alatt elfogy, amikor se időnk, se energiánk nincs a nyűgös gyerekkel vitatkozni még a reggeli miatt is.

France,,16,March,2024:,Pre-packaged,Meals,In,Supermarket
Fotó: Fotó: Shutterstock / Shutterstock/container,ready-to-eat,refrigerated,lunch,quick,assortment,fast 

Azonban jobb, ha tudjuk, hogy ezzel hosszú távon többet ártunk, mint használunk. Először is: 

a nyűgös, ingerlékeny gyerekeket cukorban és mesterséges ízfokozókban bővelkedő készételekkel tömni kész merénylet velük és saját magunkkal szemben, különösen kora reggel. 

 A gyorsan felszívódó szénhidrátforrások hatására ugyanis hirtelen a tetőfokára hág a vércukorszint, melynek hatására a gyerek túlpörög, majd hirtelen esik vissza, farkaséhséget, fáradságérzetet és újabb adag édességért való sóvárgást okozva, amitől még ingerlékenyebb és kezelhetetlenebbé válik a gyerek.

Flanders,,Belgium,-,October,20,,2016:,Fresh,Dairy,Products,Of
Fotó: Fotó: Shutterstock / Shutterstock/desserts,yogurt,fridge,assortment,buy,sign,competition,aisle,pri

Ezek a tünetek azonban felnőtteknél is ugyanúgy megmutatkoznak, munka közbeni koncentrációhiány, szédelgés, kívánósság, szélsőséges hangulatingadozás és kajakóma formájában, épp ezért kijelenthetjük: egyik korosztálynak sem szerencsére reggelire ilyesmit fogyasztani.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának következményei hosszú távon

Ahogyan említettük, rengeteg visszafordíthatatlan betegség alakulhat ki az erősen feldolgozott élelmiszerek állandó jellegű fogyasztása miatt. A vércukorszint ingadozása okozta labilis hangulat csak a kezdet, ezt követi a cukorfügőség, a kóros elhízás, ami előszobája a már említett civilizációs betegségeknek, amilyen a 2-es típusú diabétesz, különféle anyagcsere-és hormonproblémák, súlyosabb esetben pedig a visszafordíthatatlan szívbetegségek és a rák.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel az a legnagyobb gond, hogy 

függőséget okoznak, hiszen a benne lévő bőséges mennyiségű cukor, só, zsiradék és ízfokozó miatt szó szeint etetik magukat, egyre többet kívánunk belőlük. Ugyankkor ezek az ételek igen kevés rostot és hasznos vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, így lényegében üres kalóriáknak tekinthetők. 

Potato,Chip,In,Obese,Fat,Boy,Hand,On,Gray,Background
Fotó: Fotó: Shutterstock / Shutterstock/medical,stack,crispy,pile,prepared,snack,kid,dangerous,isolated,

Egy brit tanulmány szerint 

a kisgyerekek 47%-a eszik rendszeresen cukros pékárut, és tejterméket, előre csomagolt müzliket, csokoládékat, kekszeket reggelire, ez az arány hétéves korra 59%-ra nő. 

Akik pedig már kicsi gyerekként, akár kétéves kor előtt megismerkedtek az ilyen jellegű élelmiszerekkel, később, iskolásként is főleg ilyesmit fogyasztanak, felnőttként pedig még nehezebben fognak leszokni róla.

A fejlett, nyugati országokban az emberek többsége ilyen típusú ételekből fedezi a napi kalóriaigényének több, mint felét, ami igazán elriasztó.

Az sem könnyíti meg a szülők helyzetét, hogy ezek az ételek sokszor jóval olcsóbbak a mnőségi alapanyagoknál,

 azonban nem minden esetben: járjunk nyitott szemmel, vásároljunk piacokon, termelőktől, figyeljük az akciókat, fogyasszunk minél több idénygyümölcsöt-illetve zöldséget, és akkor nem feltétlenül kell megfosztanunk sem magunkat, sem pedig gyerekünket az egészséges táplálkozástól. Jó tanács továbbá, hogy válasszuk mindenből - tejtermékből, pékáruból, húsféléből - a minél kevésbé feldolgozott, cukormentes, natúr verziót, amit otthon kedvünk szerint ízesíthetünk, fűszerezhetünk egészséges módon.

Hogyan szoktassuk le a gyereket, amíg nem késő?

Legjobb, ha eleve rá sem szoktatjuk őket - bár a mai, fogyasztói világunkban ez totálisan utopisztikus elképzelésnek tűnik, hiszen ha mi magunk nem is kínálunk nekik ilyen ételeket, legkésőbb a bölcsődében vagy az óvodában mindenképp találkozni fog velük, illetve más gyerekeknél a játszótéren, szomszédban, arról nem is beszélve, hogy a reklámokból, újságcikkekből is ez ömlik. És mint tudjuk, a tiltott gyümölcs a legédesebb, mindannyian találkozhattunk már olyan gyerekkel, akinél otthon tiltva volt a csoki, a chips, a nassolnivaló, vendégségben pedig első alkalma volt rávetni magát az ilyen finomságokra, és gyomorrontásig tömni magát velük. Nem szerencsés tehát az abszolút tiltás sem.

A legjobb, ha kialakítunk egy jól működő rendszert, 

összeállítunk egy teljes értékű étrendet, amelyben különleges alkalmakkor, ünnepnapokon, egy-egy családi hétvégén helyet kap némi "egészségtelen" desszert, csokoládé, fagylalt, sütemény, esetleg chips gyorséttermi étel fogyasztása, ám a hétköznapokon tápanyagokban gazdag, friss, egészéges összetevőkből álló, otthon készített ételeket fogyasztunk,

 és ebben mutassunk mi magunk is példát.

De mit kezdjünk a nyűgös gyerekkel, aki kora reggel nem hajlandó megenni az elé tett szendvicset? 

Próbálkozzunk izgalmasabb tálalással, a hagyományos vajas-szalámis, esetleg párizsis zsömlét vagy kenyeret helyettesítsük sokkal finomabb és egészségesebb házi szendvicskrémekkel,

humusszal, padlizsánkrémmel, tonhalkrémmel, és bár szüleink annak idején nem ezt tanácsolták, bátran "játsszunk az étellel". Ha elég kreatívak vagyunk, és ráérősebb napokon készítsünk emberi arcokat, bohócokat, állatfigurákat, mesehősöket a kenyérszeletekből, tojásból, sovány felvágottból és apróra szeletetelt zöldségekből, sőt, vonjuk be a gyereket is, a közös főzőcskézés általában jó szórakozás, és szívesebben is fogyasztják az elkészült ételt, ha ők is részt vesznek benne.

narancslé

Fotó: Emma Kim / Cultura Creative via AFP

Édesszájú gyerekeknek pedig 

kínáljunk gyümölcsökből készült turmixokat, smoothie-kat, házi müzlit, granolát, cukormentes házi lekvárral megkent pirítóst. A gyerekek nagy kedvence, a kakaó is elkészíthető egészségesebb verzióban,

 ha a bolti, cukrozott változat helyett valódi holland kakaóport használunk, amit lehetőség szerint ízesítsünk mézzel. A házi citromos tea, gyümölcstea, frissen facsart narancslé is nagyszerű kísérője egy egészséges reggelinek.

Néhány villámgyors, egészséges és ínycsiklandó reggeliötlet - gyerekekre szabva

Natúr joghurt friss gyümölcsdarabokkal

Ha a gyerek nehezen mond le a gyümölcsjoghurtokról, könnyedén elkészíthetjük ezeket otthon, egészséges hozzávalók felhasználásával. Mindössze friss gyümölcsök és natúr joghurt - válasszunk görög joghurtot, ennek krémesebb és finomabb az állaga - szükséges hozzá, mindezt szabadon variálhatjuk különféle diófélékkel, magvakkal, pár szem aszalt gyümölccsel vagy akár zabpehellyel. Ha a gyerek igényli, édesítsük kevés mézzel.

Házi müzliszelet

Ha gyerekünk rajong a bolti zabkekszekért, energiaszeletekért és müzlikért, jó hír, hogy odahaza is egyszerűen elkészíthetjük ezeket. Legalább olyan finom - ha nem finomabb - lesz így, miközben a a finomított cukrot és a mesterséges adalékanyagokat teljesen elhagyhatjuk. Édesítésre mézet, természetes édesítőszert, vagy eleve édesebb ízű gyümölcsöket, például banánt használjunk.

Példák:

Mandulás-áfonyás energiaszelet sütés nélkül:

  • 1 bögre datolya
  • 1 bögre aszalt áfonya
  • ¾ bögre mandula
  • 1 evőkanál chiamag
  • 2 evőkanál lenmag
  • 2 evőkanál kendermag
  • 2 evőkanál méz

Dolgozzuk össze a datolyákat és a mandulákat egy aprítógép segítségével. 

Adjuk hozzá az áfonyát, a magokat, a mézet, és aprítsuk, míg összeáll a keverék. 

Béleljünk ki sütőpapírral egy kis kenyértepsit, és oszlassuk el benne a keveréket.Nyomkodjuk jól bele. 

Tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Amint letelt az idő, vágjuk 12 darabra, majd csomagoljuk el.

Házi zabszelet:

  • 25 dkg nagy szemű zabpehely
  • 150 gramm olajos magvakból, vegyesen (napraforgómag, tökmag, mogyoró, mandula, dió, bármi)
  • 150 gramm aszalt gyümölcsökből, vegyesen (mazsola, aszalt szilva, aszalt meggy, datolya, bármi)
  • 100 gramm kókuszreszelék
  • 4 dl sűrített tej

Az alapanyagokat elkeverem a felmelegített sűrített tejjel, és egy kiolajazott, magas falú tepsibe nyomkodjuk. 150 fokos sütőbe tesszük, egy órán át sütjük. Hagyjuk kihűlni szeletelés előtt. Dobozban sokáig eláll.

Tojásmuffin

Ha a gyerek szívesen fogyaszt sós ételeket, kipróbálhatunk egy isteni tojásmuffint, ami igazán kiadós és ízletes reggeli, a hozzávalók terén pedig már csak a gyerek ízlése, és a kreativitásunk szab határt. Mehet bele sonka, sajt, és sok-sok színes zöldség - paprika, aszalt paradicsom, cukkini, sárgarépa, édesburgonya, póréhagyma, kukorica, spenót, brokkoli - ilyen formában még a finnyásabb gyerekek is előszeretettel fogyasztják majd, hiszen süteményre emlékeztető megjelenése eleve vonzóvá teszi ezt a finomságot. Ha pedig sokféle színben pompázik, annál izgalmasabbnak tűnik. Példaképpen mutatunk egy egyszerű, de nagyszerű receptet.

Hozzávalók:

  • 6db tojás
  • só, bors
  • 15dkg sonka
  • 1db piros kaliforniai paprika
  • 1dbsárga kaliforniai paprika
  • 2szál újhagyma
  • 15dkg reszelt sajt

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 165 fokra, a muffinformákat olajjal kikenjük.
     
  2. A tojásokat felverjük, elkeverjük benne a sót és a borsot. A sonkát és a paprikát kisebb kockákra vágjuk, az újhagymát felszeleteljük és a reszelt sajt felével hozzákeverjük a tojáshoz.
     
  3. A masszát beleöntjük a muffinformába, a maradék sajttal megszórjuk a tetejét. Az előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tojásmuffin zöldségekkel, sonkával
Fotó: bing / pixabay

Azonban nemcsak otthon, de az óvodában-iskolában, kirándulásokon is hangsúlyos kérdés, mit fogyaszt a gyerek napközben. Az alábbi videóból remek ötleteket meríthetünk, hogyan állítsunk össze a gyerek uzsonnásdobozát úgy, hogy finom, élvezetes, egészséges és tápláló falatokhoz jusson, ami ellátja energiával egészen estig:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!