Így készítsen elképesztően finom teakenyeret

Vágólapra másolva!
Walesben a hagyományos teakenyeret Bara Brith néven ismerik, ami „foltos kenyeret” jelent, és generációk óta az itt élők egy kedvence.
Vágólapra másolva!

A teakenyér klasszikus brit csemege, amelyet a szigetországban gyakran előnyben részesítenek olyan ismertebb süteményekkel szemben, mint a Viktória piskóta vagy éppen a répatorta. Ha a gyümölcsöt egy éjszakán át teába áztatjuk, az kellő nedvességet kölcsönöz a sütemény számára. Mary Berry's Earl Grey teakenyeréhez is hasonló módszert használ, és mindössze hét összetevőből készül az ízletes brit klasszikus, amit nem csak egyszerű elkészíteni, hanem még viszonylag olcsó is.  A kenyér elkészítése gyerekjáték, ígérte Mary, az áztatott gyümölcsök és egyéb összetevők "gyors összekeverésével" – írja a The Express.

gyümölcskenyér
Fotó: Ács 

 

Hozzávalók:

  • 175 g ribizli
  • 175 g szőlő
  • 300 ml forró Earl Grey tea
  • 275g önkelesztő liszt
  • 225 g barnacukor
  • Egy nagy tojás felverve
  • Vaj, kenéshez, plusz a tálaláshoz

A sütemény összeállítása egyszerű, de a folyamat egy-két órát igénybe vesz, hogy a gyümölcs teljesen felszívja  a teát.

Elkészítés:

  1. Először forraljunk fel 300 ml vizet a vízforralóban, és főzzünk egy-két filter Earl Grey teát, viszonylag kevés vízben, majd ezzel áztassuk be a gyümölcsöt.
  2. A forró teát egy keverőtálban öntsük a gyümölcsökre, majd keverjük össze és fedjük le. Ezután hagyjuk állni egy órát vagy akár egy egész éjszakát, hogy az aszalt gyümölcs felszívja a teát.
  3. Ha a gyümölcs kellően megszívta magát a teával, előmelegítjük a sütőt 150 fokra, vagy 130 fokra hőlégkeveréssel, és egy tepsit kenjünk ki vajjal, vagy tegyünk bele sütőpapírt.
  4. A lisztet, a cukrot és a tojást egy nagy keverőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk az áztatott gyümölcsöt.
  5. Ha maradt felesleges tea a gyümölcs áztatását követően, akkor azt hozzáadhatja a tésztához, majd alaposan keverje össze.
  6. Most beleöntjük az elkészített tésztát a kibélelt formába, és figyeljünk arra is, hogy elegyengessük a tetejét. 
  7. Majd tegyük be a sütőbe egy 105 percre, vagy amíg a sütemény "megkel és tapintásra szilárd lesz" - mondta Mary.
  8. Egy óra 15 perc elteltével nézzen rá a süteményre. Ha megsült, hagyjuk még 10 percig a tepsiben hűlni.
  9. 10 perc elteltével óvatosan fordítsa meg a süteményt, és távolítsa el róla a sütőpapírt.
  10.  Tálaláskor a teakenyeret vastag szeletekre vágjuk, és vajjal megkenjük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!