Így készítsünk házilag baklavát

Vágólapra másolva!
Ha baklavára vágyunk, nem kell feltétlenül étterembe mennünk, magunk is elkészíthetjük. Egy ausztrál séf pedig nem rég megosztott egy receptet, amivel isteni baklavát készíthetünk.
Vágólapra másolva!

 Scarlett Holmes, más néven @scarlactive az Instagramon a Biscoff kekszes receptjeiről ismert, ezúttal egy perzsa desszertet készített el - írja a Mirror.

Scarlett Holmes videóját már több mint 108 000 alkalommal nézték meg, így több száz ínyenc rajongót vonzott, hogy megossza a gondolatait. Lily Turton egyszerűen megjegyezte: 

Csorog a nyálam.

Angelika azt mondta: "Azt hiszem, most találtam rá az új mániámra.”

Annie azt írta: „Nos, ez a TÖKÉLETESSÉG.” Cherise azt mondta: "Szó szerint szükségem van erre most."

Tehát, ha újítana az édesség repertoárján, akkor mindenképp próbálja ki ezt a receptet.

Baklava
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

Hozzávalók:

A sziruphoz:

  • 140 ml víz
  • 115 g porcukor
  • 35 g méz
  • 1 evőkanál citromlé

A tésztázhoz:

  • 40 lapos filótészta (9x9 méretű)
  • 280 g sós, olvasztott vaj
  • 320 g kenhető karamellizált kekszkrém (Biscoff krém)
  • 150 g Biscoff morzsa
  • 250 g pekándió, apróra vágva

Elkészítés:

  1. Először el kell készítenie a szirupot. Tegye a szirup összes hozzávalóját egy serpenyőbe, és forralja fel. Majd ezt követően főzze alacsony lángon, és forralja hat percig. Vegye le a tűzről és hagyja kihűlni, vagy a folyamat felgyorsítása érdekében tegye a hűtőbe.
  2. Ezután egy 9x9-es tepsi alját kivajazzuk. Helyezzen le egy filo tésztalapot, mielőtt megkenné egy kis olvasztott vajjal. Ismételje meg ezt a lépést mind a nyolc réteg setében.
  3. A következő lépés előtt tegyen egy nedves konyharuhát a lapokra, nehogy kiszáradjon. A nyolcadik filolapra kenjük a 120 g Biscoff krémet, majd szórjunk a tetejére 50 g apróra vágott pekándiót és 30 g Biscoff morzsát.
  4. Ezután adjunk hozzá öt réteg filót, miközben minden egyes réteget megvajazunk. Szórjunk 50 g pekándiót a tetejére és 30 g Biscoff morzsát. Adjunk hozzá további öt kivajazott filolapot, majd kenjük meg 100 g krémmel. A tetejére 50 g pekándió és 30 g Biscoff morzsa kerül.
  5. Ismételje meg úgy, hogy kétszer adjon hozzá öt kivajazott filolapot, a tetejére 50 g pekándiót és 30 g Biscoff morzsát. Végül tíz vagy 12 kivajazott filólappal fejezzük be. Ügyeljen arra, hogy az utolsó lapot alaposan megvajazza.
  6.  Ezután a sütőt előmelegítjük 175°C-ra. Szeletelje fel tetszőleges formára, ügyelve arra, hogy mind be legyen vágva. Ezután süssük 40-45 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül.
  7. Amint kivesszük a baklavát a sütőből, azonnal öntsük rá a tésztára egyenletesen eloszlatva a szirupot. Hagyjuk állni a baklavát szobahőmérsékleten hat órán át vagy egy éjszakára, hogy a szirup megfelelően beszívódjon. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!