Így készítsünk kevesebb mint egy óra alatt isteni húsos pitét
2024. november 09. 08:05
Olvasási idő: 5 perc
Vágólapra másolva!
A sertéshúsos pitéket az Egyesült Királyság egész területén gyártják, de a Melton Mowbray Pork Pie a leghíresebb. Az otthoni elkészítése egy kis kihívás lehet, de az eredmény megéri.
A sertéshúsos pite az Egyesült Királyságban a hagyományos ételeik közé tartozik, azonban a Melton Mowbray Pork Pie vitathatatlanul az egyik leghíresebb. Azok számára azonban, akik szeretnék személyre szabni ennek a brit kedvencnek az ízét és állagát, rengeteg recept áll rendelkezésükre, azonban egy élelmiszer- és ízszakértő most megosztotta a legegyszerűbb receptet, amelyhez csak néhány összetevő szükséges.
Hozzávalók:
450 g darált sertéshús
Fél hagyma, meghámozva és durvára vágva
Zsálya
Kakukkfű,
Só és bors
Fokhagymás olívaolaj
Előre elkészített tészta
Egy felvert tojás
Tálaláshoz karamellizált hagymás balzsamecet
Hozzávalók a tésztához:
350 g liszt
225 g vaj
csipet só
1 tojás
Elkészítés:
A töltelék elkészítésével kezdjük. Tegyük a hagymát és a darált sertéshúst egy robotgépbe és dolgozzuk össze.
Adjuk hozzá a fűszereket, és ismét keverjük össze a hozzávalókat. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és egy muffinformát vékonyan kenjünk be fokhagymás olívaolajjal. A kész tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, majd nagyobb köröket vágunk ki, amelyek befedik a muffin forma alját és oldalát.
Ezután vágjon ki valamivel kisebb köröket a pite tetejére, hogy később felhasználhassuk őket. Helyezze a pite alját a muffin formákba, és töltse meg mindegyiket körülbelül két evőkanál húskeverékkel.
Tegyük a tetejére a kisebb tésztakarikákat, és a széleit csippentsük össze, hogy pite formát kapjunk. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, és éles késsel finoman vágjunk X-alakú szellőzőnyílást minden lepény tetejébe.
Süssük a pitéket körülbelül 40 percig, vagy amíg a héja aranybarna nem lesz. Tálaláskor csorgassunk karamellizált hagymás balzsamecet mindegyik tetejére - írja a Mirror.
A húsos piték nem csak Angliában népszerűek
A hússal töltött, sós pitefélék tradicionális harapnivalónak számítanak nem csak Angliában, hanem Ausztráliában is. Szinte bármilyen húsból készülhet, legnépszerűbb talán a csirkehúsos verzió. Elkészítése azonban mindegyiknek hasonló:
egy tál alját kibélelik tésztával, majd egy rétegben húsokat és zöldségeket tesznek bele, majd lefedik egy újabb réteg tésztával, végül sütőben pirosra sütik.
Tenyérnyi méretben készítik, ezért bárhol és bármikor praktikus a fogyasztása, hidegen-melegen egyaránt finom.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!