Így készítsünk kevesebb mint egy óra alatt isteni húsos pitét

Vágólapra másolva!
A sertéshúsos pitéket az Egyesült Királyság egész területén gyártják, de a Melton Mowbray Pork Pie a leghíresebb. Az otthoni elkészítése egy kis kihívás lehet, de az eredmény megéri.
Vágólapra másolva!

A sertéshúsos pite az Egyesült Királyságban a hagyományos ételeik közé tartozik, azonban a Melton Mowbray Pork Pie vitathatatlanul az egyik leghíresebb. Azok számára azonban, akik szeretnék személyre szabni ennek a brit kedvencnek az ízét és állagát, rengeteg recept áll rendelkezésükre, azonban egy élelmiszer- és ízszakértő most megosztotta a legegyszerűbb receptet, amelyhez csak néhány összetevő szükséges. 

Húsos pite, Húsospite
Fotó: Shutterstock


Hozzávalók:

  • 450 g darált sertéshús
  • Fél hagyma, meghámozva és durvára vágva
  • Zsálya
  • Kakukkfű, 
  • Só és bors
  • Fokhagymás olívaolaj
  • Előre elkészített tészta
  • Egy felvert tojás
  • Tálaláshoz karamellizált hagymás balzsamecet

Hozzávalók a tésztához:

  • 350 g liszt
  • 225 g vaj
  • csipet só
  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. A töltelék elkészítésével kezdjük. Tegyük a hagymát és a darált sertéshúst egy robotgépbe és dolgozzuk össze.
  2. Adjuk hozzá a fűszereket, és ismét keverjük össze a hozzávalókat. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és egy muffinformát vékonyan kenjünk be fokhagymás olívaolajjal. A kész tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, majd nagyobb köröket vágunk ki, amelyek befedik a muffin forma alját és oldalát.
  3. Ezután vágjon ki valamivel kisebb köröket a pite tetejére, hogy később felhasználhassuk őket. Helyezze a pite alját a muffin formákba, és töltse meg mindegyiket körülbelül két evőkanál húskeverékkel.
  4. Tegyük a tetejére a kisebb tésztakarikákat, és a széleit csippentsük össze, hogy pite formát kapjunk. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, és éles késsel finoman vágjunk X-alakú szellőzőnyílást minden lepény tetejébe.
  5. Süssük a pitéket körülbelül 40 percig, vagy amíg a héja aranybarna nem lesz. Tálaláskor csorgassunk karamellizált hagymás balzsamecet mindegyik tetejére - írja a Mirror.

A húsos piték nem csak Angliában népszerűek

A hússal töltött, sós pitefélék tradicionális harapnivalónak számítanak nem csak Angliában, hanem Ausztráliában is. Szinte bármilyen húsból készülhet, legnépszerűbb talán a csirkehúsos verzió. Elkészítése azonban mindegyiknek hasonló: 

egy tál alját kibélelik tésztával, majd egy rétegben húsokat és zöldségeket tesznek bele, majd lefedik egy újabb réteg tésztával, végül sütőben pirosra sütik.

 Tenyérnyi méretben készítik, ezért bárhol és bármikor praktikus a fogyasztása, hidegen-melegen egyaránt finom.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!