Amikor az ember mandarint vásárol, akkor abban bízik, hogy a gyümölcs lédús és édes lesz, azonban ez nem mindig alakul így, de szerencsére van egy módszer, melynek segítségével ezen változtathatunk - írja a Mindmegette.
A módszer Japánból ered, ahol gyakran alkalmazzák ezt annak érdekében, hogy a mandarinok édessé váljanak. Mindössze két tál vízre van szükség hozzá, az egyikben kb. 40 fokos, meleg víz kell legyen, míg a másikban hideg víz. A mandarinokat először a meleg vízes tálba kell tenni és benne hagyni 10 percre. Ez idő alatt a meleg víz megnyitja a mandarin héjának a pórusait, amitől a citromsav felszabadul.
Az idő letelte után a gyümölcsöket a tegyük át a hidegvizes tálba. A mandarin a hideg víz hatására hősokkot kap és a héjának a pórusai összehúzódnak és az édes lé a gyümölcsben marad.
A mandarin fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, hiszen rendkívül gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert és hozzájárul a megfázásos betegségek megelőzéséhez. Antioxidánsai révén segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, így csökkentve a krónikus betegségek kockázatát. A rosttartalma hozzájárul az egészséges emésztéshez, és segít a székrekedés elkerülésében is. Alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás lehet diétázók számára, mivel laktató, de nem hizlal.
Emellett a mandarinban található kálium támogatja a szív- és érrendszer egészségét, mivel szabályozza a vérnyomást és elősegíti a megfelelő vérkeringést.
A gyümölcs gazdag B-vitaminokban, különösen folsavban, amelyek elengedhetetlenek a sejtek regenerálódásában és a vérképzésben. Magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hidratálja a szervezetet, ami különösen fontos lehet a száraz, téli időszakban. Természetes cukortartalma édeskés ízt biztosít, így egészséges alternatívája lehet az édességeknek. A benne lévő bioflavonoidok csökkenthetik a gyulladásokat és támogatják a bőr egészségét, simaságát. Emellett a mandarin könnyen beszerezhető és fogyasztása is egyszerű, így ösztönzi a napi gyümölcsbevitel biztosítását, támogatva a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.