A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Így készül a tökéletes sült csirke

sült csirke
A csirke, főleg a sült csirke sok családban nagy kedvenc, ha húsételekről van szó.
Vágólapra másolva!
A csirke, főleg a sült csirke sok családban nagy kedvenc, ha húsételekről van szó, hiszen bár önmagában nincs benne semmi izgalmas, mégis kiválóan fűszerezhető, számtalan szósz illik hozzá, és percek alatt elkészül. Számba vettük a legjobb praktikákat.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy valóban tökéletes és ízletes legyen a sült csirke, több dologra is oda kell figyelnünk. Az első rögtön a vásárlás: törekedjünk arra, hogy megbízható helyről szerezzük be a húst, és a minősége legyen kifogástalan! 

A tapadásmentes serpenyőket most félretehetjük, ezekben nehezen sül kéreg a húsra. Az öntöttvas edény viszont csodákat művel a csirkével! Ha bor is kell a húshoz a recept szerint, akkor az acél vagy a réz serpenyő a nyerő.

Ami a zsiradékokat illeti: a semleges ízű olajok és a vaj tökéletesen illik a csirkéhez, néhány gerezd fokhagyma a hús mellé dobva pedig sosem árt!

Sütés előtt:

Ha a főzés előtt a fagyasztóból vesszük ki a csirkehúst, hagyjunk neki néhány órát felhasználás előtt, hogy magától melegedjen fel szobahőmérsékleten. Ha siettetjük a dolgot, a hús belseje még akkor is hideg marad, amikor a külseje már teljesen megsült.

Sütés előtt néhány órával sózzuk és fűszerezzük be a húst, és lefedve tegyük be a hűtőbe. Így az ízek jó mélyen beszívódnak a húsba, és sokkal puhább is lesz.

Így süssük a csirkehúst!

Ha egész, de már konyhakész csirkénk van, belül kenjük meg fűszervajjal, majd tömjük tele citromkarikákkal, rozmaringágakkal, zsályával, fokhagymagerezdekkel. Kívülről kenjük le olívaolajjal, végül jól sózzuk és borsozzuk meg.

Az egész csirkét, valamint az egész combokat és más nagy, csontos részeket 220-230 fokos, előmelegített sütőben süssük, így biztosan átsül és megpirul, kb. egy óra alatt.

Ha a csirke mellé krumplit, répát teszünk, hogy együtt süljenek, számoljunk vele, hogy a zöldségekből kiáramló gőz miatt a hús bőre nem sül majd ropogósra.

sült csirke, kvíz
Ahhoz, hogy valóban tökéletes és ízletes legyen a sült csirke, több dologra is oda kell figyelnünk
Fotó: pixabay.com

Piríthatjuk is:

A csirke combja és szárnya az alakjuk miatt nem egyformán kapják a hőt az edényben, tehát nehéz eltalálni a tökéletes állapotot. Ha előfőzzük vagy pároljuk, azután fűszerezzük és pirítjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a csontoknál is átfő a hús.

A csirkemellfilével viszont nagyon könnyű dolgunk van, ha serpenyőben pirítjuk. Először hirtelen süssük meg mindkét oldalát, majd fűszerezzük és lefedve hagyjuk puhára párolódni.

Ha van a konyhánkban egy húshőmérő, amikor a termométer 85 fokot mutat a hús legvastagabb részében, elkészült a csirke! Vegyük le a tűzről a húst. A legfontosabb lépés csak most következik: tálalás és felszeletelés előtt 10 percig pihentessük letakarva. A fedő vagy alufólia alatt, a gőz átjárja a húst, szaftossá teszi, és gondoskodik róla, hogy az ízek benne maradjanak.

Grillezve is hihetetlenül finom

A húst grillezéskor nem kell túl gyakran megforgatni, elegendő maximum 1-2 alkalommal.

Két módon érhetjük el, hogy a grillcsirke igazán zamatos legyen: pácolással vagy bedörzsöléssel. A pác íze intenzív, a húst porhanyóssá teszi. A fűszeres bedörzsöléssel a húsra zamatos kérget süthetünk.

Kakukkfüves, ropogós sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (kb. 1,2 kg)
  • 4 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 20 dkg vegyes erdei gomba
  • 2,5 dl fehérbor
  • 5 ág kakukkfű

Elkészítése:

  1. A megtisztított csirkét bedörzsöljük sóval. Egy tepsit kikenünk a vaj harmadával, és elosztjuk benne a feldarabolt hagymát, fokhagymát, paradicsomot és gombát. Enyhén megsózzuk a zöldségeket, majd ráhelyezzük a csirkét.
  2. Felöntjük borral és a maradék vajat elosztjuk a csirkén, a megmosott kakukkfű ágakat a tepsibe helyezzük.
  3. A csirkét lefedjük. 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, azután fedő nélkül, 160 fokon még 30-40 percig. Közben néha meglocsoljuk a pecsenyelével. Szükség esetén pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Sült burgonyát kínálhatunk mellé.

Ha további ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!

sült csirke
A csirke, főleg a sült csirke sok családban nagy kedvenc, ha húsételekről van szó
Fotó: Shutterstock

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!