A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kicsi, de nagyon hasznos: így teszi hatékonyabbá az életünket az okosóra

Vágólapra másolva!
Nem csak időmérő eszköz, hanem igazi mindenes: amilyen kicsi az okosóra, annyira nagy a tudása. A technológia elképesztő fejlődésének köszönhetően ma már gyakorlatilag egy mini számítógépet hordozhatunk a csuklónkon, ami ráadásul az egészségünkre is figyel. A cikkben körbejártuk, hogy mi mindenre lehet használni ezt a miniatűr eszközt.
Vágólapra másolva!

Kommunikáció a csuklónkról - akár a telefon nélkül is

Már az okosórák evolúciójának első állomásán is nagy előnyt jelentett, hogy ezek a pici készülékek jeleztek, ha viselőjüknek bejövő hívása vagy üzenete érkezett. Válaszolni eleinte még kissé nehézkes volt: gyakran csak előre programozott üzeneteket lehetett küldeni. Mindez már a múlté: ma már remekül működik a diktálás funkció, és sok órán pedig pötyögni is lehet, bár tegyük hozzá, hogy ez nem a legkényelmesebb. 

A kommunikációban forradalmi újítás a SIM-kártyás okosórák megjelenése, ezek az eszközök ugyanis már teljesen önállóak: akkor is teljesértékűen használhatók, ha nincs a közelben a telefon. Az ilyen okosórák előnyei közé tartozik a beépített GPS is: így vezetés közben a csuklónkon is láthatjuk, merre kell haladnunk.

Fotó: freepik.com

Az egészségünk őre

Az okosórák népszerűségét nagyon megnövelte, hogy sok modell fejlett egészségi állapotot figyelő funkcióval van ellátva. A már hagyományosnak mondható pulzusmérés mellett ugyanis még számos más, hasznos funkcióval is találkozhatunk. Ilyen például:

  • Vérnyomásmérés;
  • Véroxigén-szint mérés;
  • Testhőmérséklet-mérés;
  • Alvásfigyelés;
  • Sőt, akár vércukorszint mérés is elérhető néhány okosórában.

Bár természetesen ezek az órák nem tekinthetők gyógyászati segédeszköznek, és emiatt továbbra is elengedhetetlen az orvosi diagnózis, tájékoztató célra tökéletesen alkalmasak lehetnek. További remek funkció, hogy sok óra jelez, ha magas a stressz szintünk, vagy éppen figyelmeztet, hogy álljunk fel az íróasztaltól és mozogjunk egy kicsit. Mindez segít az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában is.

Hű társ a sportolásban

A legtöbb okosóra már önmagában is hasznos, ha sportolunk, de elérhetőek kifejezetten fitnesz- és sport okosórák is. Ezeknél beállíthatjuk, hogy milyen sporttevékenységet végzünk és képesek kiszámolni az elégetett kalóriát, vagy akár követni, monitorozni a fejlődésünket is. Állíthatunk be fitnesz célokat, emlékeztetőket és mindezt megoszthatjuk a barátainkkal. 

A GPS funkció itt is nagyon hasznos: nem tévedünk el futás vagy kerékpározás közben, és attól sem kell félni, hogy elejtjük a telefont.

Fotó: freepik.com

Növeli a produktivitást és az időgazdálkodásban is segít

Naptár, emlékeztető, teendőlista: az okosórák rengeteg hasznos alkalmazással vannak ellátva. Hányszor fordul elő, hogy vezetés vagy zuhanyzás közben jut eszünkbe valami fontos, vagy éppen jön egy kreatív ötlet - ilyenkor nagyon hasznos, ha az okosóra diktáló funkciójával feljegyezhetjük a gondolatainkat későbbre. 

Multimédiás szolgáltatások

Bár az okosóra kijelzőjén biztosan nem fogunk sorozatozni, játékra és zenehallgatásra kiválóan alkalmas az eszköz. Nincs más dolgunk, mint csatlakoztatni a vezeték nélküli fülhallgatót, és máris élvezhetjük a kedvenc zenénket.

Összefoglalva a fentieket az okosóra ma már majdnem mindent tud, amit az okostelefon - és sok olyan élethelyzet van, amikor ez nagy segítséget jelenthet. Hogy valóban szükség van-e rá, az nagymértékben függ a munkánktól, életmódunktól is.

(x)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!