Újabb rekord napelem fronton!

Fotó: Canva
Vágólapra másolva!
Idén már több mint ezerszer múlták felül az ipari naperőművek tavalyi termelési csúcsukat.” Írja Facebook posztjában az Energiaügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a jelenlegi elszámolási adatok szerint nemrégiben újabb történelmi rekord született. „2024. augusztus 23-án, a 13 órával kezdődő negyedórában 3242 megawattig futott fel az 50 kW feletti napelemes rendszerek összes termelése. Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 augusztus elejéig összesen 3688 megawattnyi ipari naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon, amelynek majdnem 90 százaléka ténylegesen is üzemelt a csúcs negyedórájában. A háztartási méretű és a saját célra termelő létesítményekkel együtt a napelemes beépített teljesítmény már februárban túlnőtte a 2030-ra megcélzott 6000 megawattot, mostanra a 6800 megawattot közelíti. A 2023-as csúcs (2 731 MW) feletti értéket hozó negyedórák darabszáma augusztus végéig 1134-re növekedett. A folyamatos teljesítménybővülés révén tehát idén több mint ezer negyedórában haladta meg az ipari naperőművek termelésre a múlt esztendei rekordot” – írta a Minisztérium.

Kinghammer Noah Jeromos energetikai befektetési szakértő biztos abban, hogy a jövő a zöldenergiáé.

Kinghammer Noah Jeromos energetikai befektetési szakértő
Fotó:  Csányi István

„A világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt tavaly Magyarországon a napenergia aránya az áramtermelésben. A napelemes termelés a tavalyi évben 47 százalékkal nőtt hazánkban, ez elképesztő, közel másfél szeres arány” – magyarázta a szakember.

Klinghammer szerint ez az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítása miatt is kiemelt fontossággal bír, amelyre Facebook bejegyzésében az Energetikai Minisztérium is felhívja a figyelmet.

„Magyarország törvényben megerősített vállalása, hogy az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását 1990-hez képest legalább 40 százalékkal csökkenti 2030-ra. Az előzetes adatok szerint a hazai ÜHG-kibocsátás tavaly a megelőző esztendőhöz mérten jelentős arányban, 9,5 százalékkal mérséklődött. Az 1990-es bázisévhez viszonyítva ezzel összességében 43 százalékos csökkenésnél tartunk, 2023-ban tehát nemcsak elértük, hanem már ebben is túlteljesítettük 2030-as célkitűzésünket” – írta a Minisztérium közösségi média bejegyzésében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!