Gyógyító hatású virtuális valóság<br/>

Vágólapra másolva!
Pszichológusok egy csoportja azt állítja: a számítógéppel szimulált, háromdimenziós veszélyhelyzetek segíthetnek legyőzni a legkülönfélébb fóbiákat.
Vágólapra másolva!

Virtuális Vietnám

Az egyetem kutatócsoportja egy különleges rendszert dolgozott ki, amely számítógépből, a szimulációt végző szoftverből és egy speciális, VR-sisakkal és a beleépített fejhallgatóval felszerelt székből áll. A berendezéssel akár villámlást vagy ágyúdörgést is lehet szimulálni.

A fejlesztésben egy Virtually Better nevű vállalat is részt vett. A cég "raktárában" a már említett környezetek és események mellett találhatunk például liftet és virtuális nézőközönséget, melynek tagjai lehetnek érdeklődőek, unottak vagy akár ellenségesek is.

A félelmet keltő helyzetek szimulációja gyorsan előhozza a betegekből fóbiájukat, ugyanakkor elég sokáig maradnak ebben a helyzetben ahhoz, hogy félelmük csillapodhasson - állítja Rothbaum.

A szimulált repülés olcsóbb, mint a valódi

Az orvosok úgy vélik, az új módszer sokat segíthet az olyan helyzetek szimulálásában, amelyet valós körülmények között nehéz lenne megvalósítani. Ráadásul a valós helyzet gyakran a környezet számára nyilvánvalóvá teszi a páciens fóbiáját, ami csak tovább nehezíti a szembesülést a valós helyzettel.

(ZDNN)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről