A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

400 gigabájtos merevlemez az IBM új technológiájával<br/>

Vágólapra másolva!
Az IBM egy olyan új, forradalmi technológiát vezet be, amelynek segítségével meg lehet négyszerezni a merevlemezek tárolókapacitását. Így akár 400 gigabájtos tárolóeszközöket is létre lehet hozni - ez pedig olyan kapacitás, amelynek elkészítését nemrég a technológiai korlátok miatt lehetetlennek tartották.
Vágólapra másolva!

1995 óta évente megduplázódott a merevlemezek kapacitása, így a technika szerelmesei egyre több adatot, információt raktározhattak el számítógépeiken, ráadásul a fejlődésnek köszönhetően a tárolókapacitás árát sikerült alacsonyan tartani. Szakértők azonban figyelmeztettek rá, hogy hamarosan elérjük a merevlemezek előállítására szolgáló technológia fizikai határait, ezért a növekedés le fog lassulni, vagy teljesen megáll. Az IBM most az állítja: áttörte a korábban megjósolt határt, mert új felfedezése révén ugyanarra a lemezre sokkal több adatot lehet rögzíteni, mint eddig.

Az AFC-nek elnevezett technológia lényege egy három atomnyi vastagságú ruténium-réteg (vagy ahogy az új módszer kidolgozói hívják, tündér-por). A réteg alkalmazása előtt a merevlemezek négyzetcentiméterenként maximum 3 gigabit információt tudtak tárolni. Az AFC technológiát használó új IBM tárolóeszköz, a Travelstar esetében ugyanez a mutató 4 gigabit/négyzetcentiméter. A Travelstar idén piacra kerülő új változata az ígéretek szerint már 33 százalékkal tud majd több adatot rögzíteni, mint nemrég debütált elődje.

A fejlesztők azt remélik, hogy 2003-ra sikerül az adatsűrűséget 15 gigabitre emelni négyzetcentiméterenként. Ez pedig azt jelenti, hogy az asztali gépeket 400 gigabájtos, a notebookokat 200 GB-os merevlemezzel lehet majd felruházni, a körömnyi méret mikrolemezek kapacitása pedig akár a 6 GB-ot is elérheti majd.

Bár az új tipusú Travelstar eszközöket már három hete kapni lehet boltokban, az IBM a piaci versenyre hivatkozva csak most hozta nyilvánosságra az AFC létezését. Ugyanakkor bejelentették, hogy ezentúl minden IBM termékben használni fogják az új technológiát.

(ZDNN)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!