A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete és a Sun Microsystems Magyarország Kft. bejelentették, hogy együttműködnek az OpenOffice irodai programcsomag lokalizálásában, terjesztésében és a felhasználói ismeretek oktatásában.
Vágólapra másolva!

A StarOffice komplett irodai programcsomagot kifejlesztő StarDivision céget a Sun Microsystems Inc. 1999-ben vásárolta fel, melyet követően a Sun a szoftvereket a weben keresztül bárki számára elérhetővé, használatát pedig ingyenessé tette. Készítői szerint a StarOffice minden olyan funkcióval rendelkezik, melyet a felhasználók napjainkban egy irodai programcsomagtól elvárnak, ráadásul képes más, így a talán legelterjedtebb Microsoft Office programok konvertálására is, mellyel lehetővé válik a felhasználók meglévő dokumentumainak, táblázatainak változatlan használata. A csomag nem csak Windows, hanem Linux és Solaris operációs rendszerkörnyezetben is működik, így a rohamosan növekvő számú Linux felhasználó és a túlnyomórészt intézményi Solaris felhasználók számára is lehetőséget teremt irodai szoftverhasználatra.

2000-ben a Sun OpenOffice.org címen fejlesztői közösséget hozott létre a weben, melyen a StarOffice programcsomag további fejlesztéseihez - a belső fejlesztések folytatása mellett - közzétette annak forráskódját, így bárki számára megnyílt a lehetőség az immáron OpenOffice nevű programok fejlesztésére, ezen belül pedig új nyelvi változatok létrehozására, lokalizálásra.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete 2001-ben jelentős összeget nyert el a Széchenyi-terv keretében, többek között az OpenOffice programcsomag magyar nyelvű verziójának elkészítésére, mely pályázat alapján a szükséges fordítási munkálatokat ez év augusztusában fogja befejezni.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete és a Sun Magyarország májusban megkötött együttműködési megállapodása értelmében a Sun Magyarország támogatni fogja a lokalizált program javításainak, felhasználó-baráttá tételének munkálatait, továbbá a magyar nyelvű felhasználói kézikönyv kiadását is. A felek azt is rögzítették, hogy együttműködnek a programcsomag minél széleskörűbb terjesztésében azért, hogy minden egyéni és intézményi felhasználó számára valós alternatívát legyenek képesek nyújtani az irodai szoftverek piacán. Ugyancsak fontos része az együttműködésnek, hogy a Sun Magyarország és a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete pályázat útján fogja kiválasztani azokat a cégeket, amelyek az alkalmazáscsomag felhasználói támogatását fogják végezni Magyarországon.

Ajánló:

Korábban:

Az IBM új szolgáltatással kedveskedik a Linuxot fejlesztő közösség előtt: betekintést enged egyik nagyszámítógépének működésébe. Az érdeklődők a komputert a világhálón keresztül érhetik el, a hatalmas tortából kapott szeletkére pedig operációs rendszert telepíthetnek és az így létrehozott környezetben szoftvereket is futtathatnak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!