Háttérbe szorulnak az AMD processzorai

Vágólapra másolva!
A Gateway közölte, hogy az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan beszünteti az AMD Athlon processzoraival szerelt konfigurációinak szállítását. Az AMD ezzel egy időben jelentős létszámleépítést jelentett be.
Vágólapra másolva!

A Gateway szóvivője elmondta, hogy a döntés a jelen piaci viszonyok és a cég által kiadott termékcsoportok "racionalizálása" következtében született. A váltás a Gateway által összeállított számítógépek fantázianeveinek lecserélését is jelenti: az eddigi Essential, Performance és Professional sorozat gépei a jövőben a nem túl költői 300, 500 és 700 néven futnak.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a lépés igen súlyos csapás az AMD-re. A processzorgyártó egyik legnagyobb partnere éppen a Gateway, becslések szerint az AMD által gyártott processzorok mintegy 5-6 százaléka Gateway-konfigurációkban jut el a fogyasztókhoz. Az egy évvel ezelőtt egyre nagyobb piaci részesedést szerző AMD az utóbbi időben újra a hullámvasút alján érezheti magát: a rivális Intel drasztikus árcsökkentései után augusztusban előbb az IBM jelentette be, hogy a jövőben kizárólag Intel-alapú asztali gépeket forgalmaz az észak-amerikában és európába piacon, majd a MikronPC közölte, hogy csökkenti az AMD processzorok használatát.

Az AMD időközben bejelentette, hogy két austini gyárának bezárásával és egy malayziai üzem átszervezésével 2002 első negyed évének végére 2300-zal csökkenti alkalmazottai létszámát. Elemzők szerint mindenesetre korai lenne még leírni az kaliforniai céget: a világ PC-piacának mintegy egyharmadát kitevő kisebb számítógépgyártók által gyártott ún. "white box" gépek szegmensében továbbra is erős az AMD, ezenkívül több nagy gyártó továbbra is alkalmazza az Athlonokat.

[origo]

Intel: árcsökkentés a 2 GHz-es Pentium 4-ek megjelenése előtt

A Gateway megduplázza az AMD processzorok felhasználását

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről