A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

StarCat-Regatta: párharc a szerverek piacán

Vágólapra másolva!
A benchmark-tesztek eredményeinek aktuális állása szerint a felsőkategóriás Unix-szerverek küzdelmében a Sun StarCat-je felülmúlja az IBM Regattáját.
Vágólapra másolva!

A Sun és az IBM a tavalyi év őszén szinte egy időben jelentette meg csúcskategóriás Unix-szervereit, a StarCat-et (Sun Fire 15K), illetve a Regattát (IBM p690). A két monstrum bemutatásával párhuzamosan mindkét cég saját gyermeke elsőbbségét hirdette: az IBM októberi bejelentése szerint a cég által kifejlesztett összetett vezetékezési rendszer révén a Regatta fele annyi processzorral is kétszer akkora teljesítményt nyújt a rivális modellnél, ezzel szemben a Sun egyenesen azt állította, hogy az Regatta nem is a StarCat-tel, hanem egy korábban bemutatott középkategóriás szerverrel esik egy súlycsoportba.

Az október óta eltelt időben a két vállalat több teszteredményt is publikált. A két kiszolgáló teljesítményét a SPECjjb (Java Business Benchmark) benchmark-teszten vetették össze, mely a szerver-oldalon végzett Java-alkalmazásokon nyújtott produkciót méri. A teszten a gépek egy üzleti nyilvántartást modellező alkalmazást futtatnak, mely egyik jellemző eredménye a másodpercenként végrehajtott tranzakciók száma. Az év végi időszakban először a Sun jelentkezett 324 ezres értékkel, ezután az IBM jelentett be 339 ezres eredményt. A versenyfutásban a jelenlegi állás szerint a Sun StarCat-je vezet, miután a vállalat hétfőn 404 ezres értéket publikált.

A benchmark-tesztek - melyek közül a SPECjbb csak egy - eredményeinek értékelésénél figyelembe kell venni, hogy mind elemzők, mind az érintett vállalatok is a valós munkakörnyezetben nyújtott teljesítményt helyezik előtérbe. Szakemberek Sun és az IBM modelljei közötti árkülönbségre is felhívják a figyelmet. A StarCat és a Regatta premierjének idején - főképpen az IBM stratégiájának köszönhetően - az IBM a Sun termékénél jóval olcsóbban kínálta szervereit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!