ADS USB Instant DVD - Elefántot csőpostán?

Vágólapra másolva!
Nem kisebb mutatványra vállalkozott az ADS, mint hogy a szűkös kapacitású USB portra köthető MPEG-2 digitalizálókészüléket ajánljon figyelmünkbe. Ismerve a mozgóképek hatalmas információtartalmát és az USB 1.1 ehhez mérten szerény képességeit, indokolt a kíváncsiságunk.
Vágólapra másolva!

Hogy mi ezzel a gond? Nem fér a medve a hűtőszekrénybe, ugyanis az USB 1.1 specifikáció másodpercenkénti 12 megabites sebességet említ, ezzel szemben egy PAL rendszerű, azaz 720*576 pixeles, 25 képváltásos mozgókép sávszélesség-igénye mintegy 248 megabit, azaz 31 megabájt másodpercenként. Természetesen nem is használ senki sem tömörítés nélkül dolgozó rendszereket, ezért is költöznek ki olyan kelletlenül a TV-tunerek az USB portra: az olcsón megvalósítható tömörítési algoritmusok segítségével sem képesek átlépni a 320*200-as képméretet, mely gyengécske VHS minőséget nyújt. Mi hát a megoldás?

MPEG-2, ki a házból!

Ha külső egységet szeretnénk, fokoznunk kell a tömörítés hatékonyságát, vagy le kell cserélnünk a csatlakozás típusát - ez is megoldható lenne, de ma még nem túl elterjedt az USB 2.0. Éppen ezért célszerűen MPEG-2 tömörítőhardvert építettek a készülékbe, amely így már a hatékonyan tömörített jeleket továbbítja. Ez DVD kategóriájú képminőséget jelent, amelynek a sávszélesség-igénye még az USB 1.1 szabvány keretein belül marad.

Ízléses házban "lakik" az elektronika, mindenféle érdemi csatlakozással fel van szerelve a rendszer: kompozit RCA-aljzaton és S-Video csatlakozón egyaránt kapcsolódhat a külvilághoz, ráadásul két irányban: nemcsak rögzíteni, hanem kijátszani is képes. USB-n halad tehát a kép, ám a hang külön-külön kábelt használ (jack csatlakozókkal), ezzel is több helyet adva a képinformációknak. Ebből következően a hang kódolása és képhez illesztése szoftveres folyamat, amely megfelelő számítási teljesítményt (Pentium II 400 MHz vagy jobb ajánlott) és egy vonali bemenettel bíró hangkártyát is feltételez. Minden szükséges RCA- és jack kábel megtalálható a csomagban.

Nem mellékes mellékletek

Szoftver-oldalról egy speciális videorögzítő alkalmazásra, a Ulead Video Studio 5.0-ra és a Sonic MyDVD 3.0-s változatára épül a rendszer, ezért több munkamódszer közül választhatunk. Kiegészítésképpen a PowerDVD-t is mellékelik a telepítőkorongon, segítségével PC-n is visszajátszhatók DVD felvételeink. A hang szerkesztéséhez a Sound Forge XP és az Acid Style áll rendelkezésre.

Ha szerkeszteni is szeretnénk a rögzített anyagot, még a CD-re való rögzítés vagy a kimeneten való kijátszás előtt, akkor érdemes a Ulead Video Studio szolgáltatásait igénybe venni a feliratozáshoz, effektezéshez stb. Magát a merevlemez alapú rögzítést a CapWiz alkalmazással végezhetjük, a klipek Video CD, Super Video CD vagy MPEG-2 minőségűek lehetnek, utóbbi esetben három fokozatból választhatunk, a 3-5 Mb/s-os tartományban. Módosításokat követően a CapWiz visszajátszáskor a kimenőcsatlakozókon is megjeleníti a jelet (TV/VCR beállítás), így például VHS rekorderrel rögzíthető a mű. Lemezre íráshoz a Nero Burning ROM ajánlható (ezt a csomag nem tartalmazza), amely a CD-s és DVD-s formátumokat egyaránt ismeri.

ADS USB Instant DVD

Amennyiben egy lépésben, változtatás nélkül szeretnénk valamilyen korongra írni a felvételt, célszerűbb a MyDVD használata. Itt is Varázsló igyekszik segíteni a munkánkat, egyszerű lépésekben meghatározható minden. Sajnos CD-RW vagy DVD-RW lemezre közvetlenül nem lehet rögzíteni, mert a program rögzítőmoduljával nem kompatibilis a készülék. Képernyőmenüt viszont tervezhetünk.


Így járt a puding

Megettük, azaz - természetesen - kipróbáltuk a rendszert, valóban bírja-e a szusszal az USB port. Jó minőségű felvételeket készített a rendszer, zökkenőmentes VCD, SVCD anyagok kerültek le a szalagról, sőt a 3 Mb/s bitaránnyal kódolt MPEG-2 folyam is szerencsésen megérkezett a PC-re. Olykor, mozgalmas jeleneteknél fennakadást lehetett tapasztalni az eggyel izmosabb beállításnál, 5 Mb/s-ra kapcsolva pedig végképp elveszítette a fonalat - szaggatott - a puffermechanizmus. (800 MHz-es Duron processzort és 30 GB-os, 7200-as fordulatszámú merevlemezt használtunk a teszt során, Windows XP operációs rendszer alatt.) A leírás és a csomagolás MPEG-2 rögzítést ígér, és azt teljesíti is jó minőségben, csak a legfelső fokozat pontos ütemezése haladja meg igazán a képességeit.

Mire való?

Kiváló szolgálatot tehet az Instant DVD régi VHS felvételeink archiválására, akár CD, akár DVD lemezre. Használható szerkesztésre is: a Video Studióval, ha nem is professzionális, de igényes házivideókat készíthetünk, persze nem árt lélekben felkészülni arra, hogy a mesterpéldány előállítása - tisztán szoftveres eljárás lévén - hosszú-hosszú órákat, vagy akár egy éjszakát is igénybe vehet.

Egri Imre

Ajánlat:

ADS USB Instant DVD

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!