Az AMD a gigahertz ellen harcol

Vágólapra másolva!
Az AMD meg kívánja törni a processzorok teljesítményének mérésére általánosan elterjedt megahertz/gigahertz-értékek egyeduralmát. Az Intel nagy riválisa újfajta teljesítménymérési szabványok kidolgozását szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai székhelyű chipgyártó tavaly nyáron hirdette meg True Performance elnevezésű kezdeményezését, amelynek célja az, hogy megértessék a vásárlókkal, az alacsonyabb órajelű CPU-t nem feltétlenül köröz le teljesítményben egy magasabb órajelű processzor. Ennek megfelelően az AMD saját processzorai esetében tavaly ősz óta nem órajelfrekvencia-jelölést, hanem típusszámot alkalmaz. A gyártó azzal érvelt, hogy például saját, 1,8 GHz-es órajelen működő Athlon XP processzora egy 2,2 GHz-es órajelű Intel Pentium 4-es chippel azonos, vagy jobb teljesítményt biztosít, ezért jogosan használja az Athlon XP 2200+ típusjelzés a termék esetében.

Az AMD bejelentette, hogy az iparág más szereplőivel közösen egy olyan, újfajta teljesítménymérési módszert kíván kidolgozni, amely teljes mértékben tükrözi egy számítógép általános teljesítményét. A vállalat szerint a jelenleg elterjedt benchmark programok csak egy-egy adott feladat végrehajtásának sebességet képesek tesztelni, általános osztályzásra nem használhatók, ezért szükség van egy vásáslók által könnyebben értelmezhető mérési sztenderd kidolgozására. Az AMD reményei szerint a jövő hét eleje tájékán állhatnak elő az újfajta teljesítménymérési eljárással.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről