Combat Mission: Afrika Korps

Vágólapra másolva!
A sikeres második világháborús műfaj sikeres sorozatai közé tartozik a Battlefront stratégiai szériája, a Combat Mission, melynek legújabb epizódjában a Mediterránemu térségében vethetjük magunkat a küzdelembe.
Vágólapra másolva!

Valóban, annak ellenére, hogy a játék címében Afrika szerepel, az ábrázolt hadműveletek nemcsak a forró kontinensen zajlanak. Legalább ilyen fontos szerep jut Kréta szigetének, valamint Olaszország elsősorban déli részének. Az összecsapások 1940-ben kezdődnek, vagyis eleinte valóban a sivatag homokjában kell bukdácsolnunk, de fokozatosan átkerülnek a küzdelmek a másik két említett térségbe.

Ami az irányított hadtestek méretét illeti, több választási lehetőségünk is van. Dönthetünk úgy, hogy az egész hadsereget mi vezetjük, ami a játékot igazán összetetté és komplikálttá teszi. Hogyha nem akarunk ekkora felelősséget és ilyen komplexitást a nyakunkba venni, akkor akár egyetlen szakasz kommandírozása mellett is dönthetünk.

Akár zászlóaljakat, akár egyszerű szakaszokat vezetünk, ezek összesen nyolc nemzet hadseregeiből kerülhetnek ki. A szövetségesek oldalán az amerikai és brit hadsereg mellett kanadai, lengyel, ausztrál és új-zélandi parancsnokként is hadba vonulhatunk, ami mindenképpen érdekes eltérés a sablonoktól. Rövid számítás után kiderül, hogy a tengelyhatalmaknak csak két slot maradt, vagyis őket választva meg kell elégednünk a németekkel és az olaszokkal.

A hadszíntereken fel fog tűnni minden jelentős, a korban a szövetségesek és ellenségeik rendelkezésére álló katonai egység. Ezek legtöbbjével a Combat Mission sorozat kedvelői már találkozhattak korábban is, de szép számmal fogunk találni új, kifejezetten ehhez a részhez fejlesztett harcászati egységekkel.

Hallhattunk már róla, hogy a Battlefront egy új motoron, a CMX2-esen dolgozik, de ennek elkészültére még hosszú hónapokat kell várnunk. Ebből következően az Afrika Korpsnál meg kell elégednünk a Barbarossa to Berlin alatt dohogó erőforrással, igaz, annak egy alaposan feljavított változatával. A Combat Mission sorozatnak sosem a grafika volt a legerősebb oldala, de a képeket elnézve nem kell szégyenkezni a fizimiska miatt.

Hogyha nem akarunk beleavatkozni a történelem folyásába, vagy frusztráltak vagyunk egy teljes kampány végigjátszásához, választhatunk magunknak szingli küldetést is. Ezekből van bőven, mintegy száz körül lesz a számuk a végleges változatban. Aki azonban nem lenne megelégedve a választékkal, leülhet a mellékelt szerkesztő elé, és máris készíthet saját maga és barátai számára önálló missziókat.

A játék várhatóan az év második felére készül el, úgyhogy a stratégáknak addig el kell magukat foglalni valamivel. Szerencsére nincs hiány remek körökre osztott, illetve valósidejű programokból, úgyhogy valahogy csak kihúzzuk a hátra lévő hónapokat.

Rendszerkövetelmény: még nem ismert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről