Vágólapra másolva!
Elsőfokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az Elender honlapjának feltörőit a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A három fiatal négy évvel ezelőtt többször is behatolt az internetszolgáltató szervereire.
Vágólapra másolva!

A hosszan húzódó ügyben hétfőn hirdettek nem jogerős ítéletet. Ennek alapján az első és a harmad rendű vádlott 1 év 10 hónap felfüggesztett fogházbüntetést, a másodrendű - felnőtt korú - vádlott pedig két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A három fiatalt - folytatólagosan és bűnszövetségben elkövetett - közérdekű üzem működésének megzavarásában, és ötrendbeli magántitok jogosulatlan megszerzésében találta bűnösnek a bíróság.

A védelem bűncselekmény hiányában felmentésért fellebbezett, így a Fővárosi Bíróságon folytatódik a büntetőper.

Az Elender-sztori

Az ügyészség tudomása szerint ez az első olyan eset, amikor fiatalkorú hacker ellen indult eljárás, az egyik vádlott a cselekmény elkövetésekor még a 16. életévét sem töltötte be. A vád szerint két ifjú hacker 1999. december 29-én feltörte az Elender internetszolgáltató honlapját. A hálózatok forgalmának lehallgatására alkalmas úgynevezett "sniffer" programmal naplózták az előfizetők és a szerver közti adatforgalmat, a felhasználók azonosítóját és kódolt jelszavát rögzítették, majd egy számítástechnikai szakközépiskola szerverén visszafejtették. Az elkövetők mintegy 1900 felhasználói nevet rögzítettek a hozzá tartozó jelszavakkal, és az egyik fiatal hacker az Elendert gúnyoló szöveget is szerkesztett. A hackerek 2000. január 8-án jogosulatlanul behatoltak az Elender rendszerébe, ezért a cég munkatársainak több órára le kellett választaniuk a szervert az internetről. Ez mintegy 35 ezer előfizetőt érintett. Három héttel később a két tettesi magatartással vádolt fiú ismét jogosulatlanul behatolt az Elender rendszerébe, kicserélte a honlapot és jelszavakat hozott nyilvánosságra, tartalmazza a vádirat.

Az egy éve kezdődött büntetőperben az elsőrendű vádlott lényegében elismerte a terhére rótt tényállást, de úgy vélekedett, hogy bűncselekményt nem követett el, nem bűnös. A gimnazista fiú a tavaly decemberi tárgyaláson arra a kérdésre, hogy miért az Elender rendszerébe hatoltak be, úgy válaszolt: az internetes társadalom nem szerette ezt a céget, mert a biztonsági rendszere tele volt hibákkal, "lyukas volt", ráadásul hónapokon át nem is javították ki hiányosságait. A kérdésre, hogy miért nem e-mailben figyelmeztették a szolgáltatót a rendszer hiányosságaira, a vádlott azt felelte: lehet, hogy ez lett volna a helyes, de eszébe sem jutott. Véleménye szerint a cég úgysem javította volna ki biztonsági rendszerét. A vádlott hangsúlyozta, hogy a rendszer feltörésekor nem kívántak személyes adatokkal visszaélni, például nem olvasgatták mások leveleit, de az sem merült fel bennünk, hogy bárki más
visszaélhetne az általuk nyilvánosságra hozott információkkal.

Az eset kapcsán két fiatalt tettesként, egyet bűnsegédként vádolt meg az ügyészség bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett közérdekű üzem megzavarásával és bűnszövetségben elkövetett magántitok jogosulatlan megismerésével. Az effajta, interneten elkövetett rendszerfeltöréseknek nincs kialakult bírói gyakorlata, hasonló esetek még alig kerültek büntetőbíróság elé Magyarországon.

MTI-Havaria

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről