A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sok esetben blöffre épül az e-mailes zsarolás

Vágólapra másolva!
Új típusú internetes visszaélésről számolt be a brit rendőrség. Az e-mailen keresztül jelentkező zsarolók kisebb pénzösszegeket igyekeznek kikényszeríteni az áldozatokból, ellenkező esetben megtorlást ígérve.
Vágólapra másolva!

Az internetes zsarolás során az elkövetők általában munkahelyi e-mailcímekre küldik "ajánlatukat", mely alapja az az állítás, miszerint az áldozat számítógépét - a helyi hálózat egy biztonsági résének kihasználásával - távolról is képesek adminisztrálni. A zsarolók erre építve kisebb pénzösszegek átutalására utasítják a megcélzottat, mondván: ennek elmaradása esetén fájlokat törölnek a gépről, vagy pornográf anyagokkal töltik fel azt. Az elkövetők az átlagos felhasználó ismereteire és reakcióira apellálnak, aki a tapasztalatok szerint sok esetben első ijedtsége közepette engedelmeskedik - mondta el a Reuters hírügynökségnek a brit rendőrség egyik munkatársa. A nyomozó szerint mivel igen kis összegekről van szó - néhány, esetleg 10-20 eurónak megfelelő pénzekről -, s legtöbben nem tesznek bejelentést az esetről, nem könnyű felbecsülni a visszaéléséi forma elterjedtségét.

Spamek és vírusok - az internet kártevői 2003/techbazis/2003121920031.html?pIdx=4

A e-mailes zsarolás egyik legutóbbi ismert esetéről egy finnországi egyetemen számoltak be. Az F-Secure informatikai biztonsági vállalat közlése szerint az egyetem számos munkatársa kapta meg a fizetésre felszólító levelet, mely a helyi informatikai rendszer hiányosságainak ismertetése után 20 euró átutalását "kérte", ellenkező esetben a helyi hálózat vírusokkal történő elárasztását helyezte kilátásba. Az F-Secure kutatási igazgatója, Mikko Hypponen elmondta: vélekedése szerint ilyen esetekben célszerű a hálózat felülvizsgálata után a rendőrséghez fordulni és természetesen nem fizetni. Sok esetben az elkövetők valóban képesek fenyegetéseik valóra váltására, azonban gyakori az egyszerű blöff is - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!