Terítéken az eEurope+

Vágólapra másolva!
Új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában címmel miniszteri konferenciának ad otthont Budapest február 26-27-én. Az eseményen lát napvilágot az a jelentés, amelyik a tagjelöltek eddigi munkáját értékeli. Csapodi Csabát, az informatikai minisztérium főcsoportfőnökét kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Változnak-e az információs társadalom építésével kapcsolatos feladataink az uniós csatlakozásunkat követően?
- Eddig az eEurope+ akciótervben lefektetett mutatók vonatkoztak ránk, május 1-je után viszont már az Európai Unió akciótervének a mérőszámai lesznek az irányadóak. Magától értetődik, hogy ez utóbbiak szigorúbb, magasabb értékek, mint az eEurope+ mérőszámai voltak. Az IHM koordinálásával nemrégiben elkészített Magyar Információs Társadalom Stratégia természetesen már e szigorúbb követelményeket vette alapul. A konferencia egyfajta lezárása az eddigieknek. Itt lát napvilágot az a jelentés, amelyik a tagjelölt országok eredményeit mutatja be. A felmérést egy független dán cég készítette.

Milyen jellegű adatok szerepelnek majd a jelentésben?
- E pillanatban még nem publikus az anyag, most folyik az összefésülése. Tájékoztatásul annyit, hogy rengeteg grafikont, táblázatot tartalmaz, olyan adatokat például, mint az internetszerverek 1000 lakosra vonatkoztatott száma, a vállalkozások internetellátottsága, az internet-hozzáférések vagy a szélessávú hozzáférések száma, az egészségügyi dolgozók internethasználatára vonatkozó adatok, e-kereskedelmi, e-banki mutatók, a vezetékes és a mobilkommunikációra vonatkozó adatok. A jelentés távközlés-szabályozási kérdésekre és szolgáltatási árakra is kitér. A tagjelöltek adatai mellett természetesen szerepelnek az anyagban az Európai Unió ide vonatkozó átlagértékei is. Meglátjuk tehát, hogy hova kellene eljutnunk.

Annyit talán elárulhat, hogy Magyarországnak büszkélkedésre vagy inkább szégyenkezésre lesz oka a jelentés kapcsán?
– Nyilván lesznek jó és kevésbé jó mutatóink is. Összességében nem hiszem, hogy okunk lenne elbízni magunkat.

Kik vesznek részt a rendezvényen?
- Kormányzati rendezvényről van szó, sok delegációt az illető ország minisztere vezet. Meghívtuk a 15 tagállamot, a 10 májusban csatlakozó országot, valamint a két éven belül csatlakozókat, ezenkívül itt lesznek a balkáni államok képviselői. A vendégek között köszönthetjük Erkki Liikanent, az Európai Bizottság főbiztosát is. Első ízben fordul elő, hogy az Európai Unió elnökségét ellátó ország - Írország - is nagy erőkkel támogat egy ilyen jellegű, alapvetően az EU-n kívüli országok eredményeivel foglalkozó rendezvényt. Ez nagyon nagy szó. Azt mutatja, hogy nem belterjes konferenciáról van szó, hanem a tagállamoknak és a leendő tagállamoknak közös érdeke fűződik a találkozóhoz. A konferencia alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet az információs társadalommal kapcsolatos - elsősorban kormányzati - feladatokra, illetve a téma fontosságára.

Minden valószínűség szerint az ipar képviselői is szívesen részt vennének a rendezvényen. Sok hasznos információhoz juthatnának. Van erre mód?
– Tény, hogy a különböző vállalatok is szívesen részt vennének a konferencián. Sok információt szerezhetnének, és fontos kormányzati emberekkel cserélhetnének eszmét. A létszám azonban korlátozott. Persze azért a delegációkban ott lesznek az üzleti élet képviselői is. Az országok delegációin kívül egyébként megpróbáljuk több fontos szervezet képviselőit is bevonni, így például felvettük a kapcsolatot az OECD-vel, a Világbankkal, valamint különböző civil szervezetekkel.

Mallász Judit

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről