Mindenki magának akarja a .biz-t

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A vállalatok javaslataikat és kérvényüket 50 000 dollár vissza nem térítendő támogatással együtt küldték el az internetet felügyelő szervezethez (ICANN), amelynek jogában áll eldönteni, milyen végződések kerüljenek bevezetésre, és azokat ki üzemeltesse.

A tét igen nagy, hiszen a nemzetközi szervezetek hátterében lévő cégek, megszerezve egy-egy felsőszintű domain (TLD) menedzselési jogát, idővel olyan naggyá válhatnak, mint a Network Solutions, amely jelenleg a .com, .net és .org szektor fölött őrködik.

A kérvényeket összesítve a legtöbben a .biz-t szeretnék magukénak tudni, ezt követően a .sex, valamint a .kids volt a legnépszerűbb. De előfordultak ennél érdekesebb javaslatok is, például egy amerikai vállalat a .cool TLD-t szeretné menedzselni. Egy angol domainregisztrátor pedig szívesen elvállalná a tíz számjegyet tartalmazó végződések üzemeltetését, mivel ezek kiosztásával egyszerűbbé válna a vezeték nélküli eszközökről a böngészés.

A kérvényeket kivétel nélkül ismert domainregisztrátorokat és más információs technológiai vállalatokat tömörítő csoportok nyújtották be. A .web domainre például a Network Solutionst is tömörítő Affilias kért üzemeltetési engedélyt.

A legérdekesebb ajánlatot a Kids Domains vállalat nyújtotta be a .kids végződés elnyerésére. A szervezet szigorúan szabályozott régiót szeretne kialakítani a gyerekek számára, ahol a szolgáltatók rá lennének kényszerítve, hogy mellőzzék a felnőtteknek szóló tartalmakat. A vállalat képviselője, Page Howe elmondta, a legkeresettebb 2000 .kids domaint civil szervezeteknek ajánlanák fel árverésre.

(ZDNN)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről