A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megkezdődött a harc a .biz-re végződő címekért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A bejegyzésnél a védjeggyel rendelkező kérelmezők előnyben részesülnek, ezért a VeriSign a kérelmek mellett a jogosultságot igazoló iratok benyújtására is kéri a cégeket. Az elkövetkező hónapok során igyekeznek majd tisztázni a védjegyvitákat és döntik el, hogy október 1-jén melyik cég lesz az, amely a többek által is igényelt domaint végül megkapja.

A VeriSign egyedüliként fogja felügyelni a .biz domaint, ahogy teszi ezt a .com, a .net és a .org esetében. 1999-ben az internetes domainekért felelős nemzetközi szervezet, az ICANN megnyitotta az utat más vállalatok előtt is, amelyek máig viszonteladóként regisztrálhatnak domaincímeket.

Míg a VeriSign 5 dollárért elvégzi egy .biz-re végződő cím regisztrálását, addig konkurense, a Register.com 200 dollárért teljes körű szolgáltatást igyekszik nyújtani a vállalatoknak. A cég a meglehetősen magas árért cserébe több domaincím egyidejű, megbízható bejegyzését vállalja.

A .biz végződés egyike annak a hét felsőszintű domainnek, amely az elkövetkező időszakban kerül bevezetésre. A folyamat koordinálását végző ICANN az új kategóriákkal a .com régió zsúfoltságát szeretné megszüntetni.

Az ICANN-t egyre több bírálat éri, amiért nemzetközi szervezetként túl sok szállal kötődik az Egyesült Államokhoz. Ráadásul sokan úgy vélik, döntéseivel továbbra is az amerikai óriáscégek érdekeit szolgálja.

Az elégedetlen vállalatok közül az egyik, a New.net olyan technológiát dolgozott ki, amellyel az ICANN-től és a VeriSigntól függetlenül végezheti el a domainbejegyzéseket. A cég több tucat végződést kínál vállalatoknak és szervezeteknek, amelyek között a .xxx ugyanúgy megtalálható, mint a .ltd vagy a .kids.

A rendszer egyetlen hátránya, hogy használatához az internetezőknek egy kiegészítő modult kell letölteniük és telepíteniük a böngészőjük alá, ugyanis a címfordítást nem az internet legfőbb domainközpontjai, hanem a New.net saját maga végzi el.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!