A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Chippel követhető a lopott laptop útja

Vágólapra másolva!
Az amerikai Gateway cég bejelentette, hogy a jövőben  biztonsági lapkákkal szereli fel egyes noteszgépeit: a chipek segítségével az ellopott laptopon lévő adatok törölhetők, s nyomon lehet követni a gépek útját.
Vágólapra másolva!

A Mobile Theft Protection (mobil lopásvédelem) elnevezésű biztonsági megoldás egyelőre a gyártó háromféle, vállalati felhasználóknak szánt laptopjában - az M250, M460 és M680-as típusokban - érhető el - jelentette be kedden a Gateway. Bár a biztonsági chipeket a fent említett típusok minden példányába integrálni fogják, ezek aktiválásáért a gyártó a noteszgépek 700-1200 dolláros alapárán felül további 100 dollárt számít fel.

Ezen összeg ellenében a Gateway három éven át vállalja, hogy az ellopott vagy elvesztett laptop 60 napon belül megkerül. Amennyiben az eltűnt gépnek mégsem sikerülne nyomára bukkanni, az ügyfél típustól függően akár ezer dolláros pénzvisszatérítésben részesül. Az ellopott típus útjának nyomon követése mellett az integrált biztonsági lapkák azt is lehetővé teszik, hogy az ellopott noteszgép merevlemezéről törlődjenek a fontos adatok.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) adatai szerint a tavalyi év során az Egyesült Államokban tavaly jelentősen megnőtt a laptoplopások száma: 2004-ben mintegy 6,7 millió dollár értékben tulajdonítottak el noteszgépeket az országban. A PC-gyártók különböző megoldásokkal igyekeznek megoldani azt, hogy legalább a laptopok merevlemezén lévő információkat ne tudják használni a tolvajon: az IBM egyik noteszgépét például csak a tulajdonos ujjlenyomatának beolvasása után lehet használni. A Microsoft szintén azt ígéri, hogy a jövő év végén megjelenő Windows Vista operációs rendszer már olyan megoldásokat tartalmaz, amelyek biztosítják, hogy egy hordozható komputeren lévő adatokhoz csak azok tulajdonosa férhessen hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!