A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

500 gigahertzen hasít a fagyasztott lapka

Vágólapra másolva!
500 gigahertzen működő processzor prototípusát fejlesztett ki amerikai kutatók. A szilícium-germánium-lapkát mínusz kétszázhatvanynyolc Celsius fok körüli hőmérsékletre kellett hűteni a sebesség eléréséhez.
Vágólapra másolva!

A nem mindennapi számítási sebességet az IBM és a Georgiai Műszaki Egyetem kutatói egy szilícium-germánium lapkákkal végzett kísérletben érték el. Ennek során a hagyományos szilícium chipeknél optimálisabb paraméterekkel - alacsonyabb fogyasztással és nagyobb teljesítménnyel - bíró, ám drágábban előállítható processzorok sebességhatárait vizsgálták.

Az ötszáz gigahertzes sebesség eléréséhez a lapkát folyékony hélium alkalmazásával az abszolút nulla fokhoz (-273,16 Celsius) megközelítő hőmérsékletre, mínusz 268 Celsius fokra hűtötték le a laboratóriumban. Szobahőmérsékleten a chip "csak" 350 gigahertzes teljesítményre képes - ez azonban még mindig durván száz-százötvenszer gyorsabb egy átlagos otthoni PC-nél . A kutatók által végzett szimulációk alapján a szilícium-germánium lapkával a későbbiekben akár közel 1 terahertzes, azaz ezer gigahertzes sebességet is el lehet majd érni, akár szobahőmérsékleten is.

Forrás: [origo]

Az IBM közlése szerint az extrém teljesítményre képes szilícium-germánium chipeket kommunikációs rendszerekben, hadiipari berendezésekben, illetve az űrkutatásban egyaránt felhasználhatják, az otthoni számítógépekben azonban egyelőre nem várható bevezetésük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!