Itt a fürge Apple-böngésző Windowsra is

Vágólapra másolva!
Steve Jobs az Apple kaliforniai fejlesztői konferenciáján mutatta be a cég böngészőjének windowsos változatát. Az új Safari XP-n és Vistán egyaránt működőképes, s bárki ingyenesen letöltheti a béta verziót.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem sokan számítottak arra, hogy az Apple saját böngészőjét ki fogja adni Windowsra, pedig a lépés igazán logikus azt követően, hogy a Microsoft cserben hagyta a cég platformját: a maces Internet Explorer (IE) fejlesztésével évekkel ezelőtt leálltak, már letölteni sem lehet a redmondi cég honlapjáról.

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója a cég új, Leopard kódnevű, októberben megjelenő Mac OS X operációs rendszerének újdonságai mellett mutatta be a Safari for Windowst. A Safari az Apple saját fejlesztésű webböngésző szoftvere, amelynek első verziója 2003 nyarán jelent meg Macintoshra, nagyjából a Microsoft böngészőjének nyugdíjba küldésével egyidőben, s azóta is ez a szoftver a Mac operációs rendszer beépített browsere, képességeit tekintve pedig talán leginkább a Firefoxhoz áll legközelebb.

Forrás: [origo]
A Safari Windows XP alatt

Sok safaris netezőt akarnak

Jobs prezentációja szerint a Safari jelenlegi mintegy 5 százalékos piaci részesedésével a harmadik legnépszerűbb böngésző a világon, a Mozilla Firefoxot a netezők 15 százaléka, a Windowsba épített Internet Explorert pedig a felhasználók 78 százaléka választja, a maradék 2 százalékon egyéb szoftverek osztoznak.

Természetesen a cégnél nem elégedettek ezzel a pozícióval, Steve Jobs reményei szerint a Safarit használók tábora hamarosan jelentősen bővülni fog. Ezt részben attól várja a cég, hogy a Mac OS X mellett hétfőn Windows XP és Windows Vista operációs rendszerekhez is elérhetővé tette a Safarit. A BBC híradása szerint Jobs az iPodokkal használatos, ugyancsak több platform alá is elérhető iTunes médialejátszó szoftveréhez hasonló népszerűséget vár a böngészőtől.

Gyorsasággal hódíthat

Steve Jobs érvelése szerint "a Windowsos felhasználókat lenyűgözi majd, hogy a Safarival milyen gyorsan és intuitív módon lehet böngészni a weben". Az Apple-főnök érvei szerint saját browserük a leggyorsabb böngésző a Windowshoz, kétszer olyan gyors, mint a Microsoft Internet Explorere, de még a Firefoxot is lekörözi sebességben ötven százalékkal.

Forrás: [origo]

A windowsos Safari jelenleg egy néhány megabájtos béta, azaz fejlesztés alatt álló változatban tölthető le az Apple honlapjáról. Rövid tesztjeink során a Safari valóban elég fürgének bizonyult, benyomásaink szerint az esetek döntő többségében gyorsabb volt az Internet Explorer 7-nél, a Firefox vagy az Opera esetében azonban már nem tudnánk ennyire biztosan voksolni mellette.

Még nem végleges

A böngésző a jobb felső sarokban lévő windowsos ablakkezelő gombokat leszámítva külsőre ugyanúgy néz ki XP alatt is, mint Macen, viszont a browser betűi kissé homályosnak, elmosódottnak tűntek: ezt szerencsére ki lehet kapcsolni a Preferences menü Font smoothing pontjában.

Bizonyos billentyűkombinációk nem működtek (csak menüből választva), az egyik gépünkön Microsoft egér - a többi szoftverben gond nélkül működő - "vissza" gombja sem navigált minket az előző oldalra. A tesztverzió hiányosságait jelezte még az is, hogy a Safari néhányszor váralanul be is zárta magát XP alatt - a türelmetlen netezőknek azonban már most is érdemes lehet kipróbálniuk.

Jönnek a játékok is

Míg Macre jelenleg meglehetősen kevés játékprogramot adnak ki, a helyzet változni látszik: az Apple hétfői bemutatóján az Electronic Arts bejelentette, hogy egy sor ismert játékát - például az új Harry Pottert, a Battlefield 2142-t, és a Need for Speed Carbont kiadja a Windows mellett Mac OS X-re is.

Az EA közlése szerint a játékok a TransGaming cég Cider nevű szoftveres technológiáját használják majd, melynek köszönhetően a jövőben a windowsos verziók Macre való átírásának ideje jelentősen lerövidül majd, tehát a maceseknek nem kell hónapokat várniuk egy-egy új, PC-n már elérhető játékprogramra.

A konferencián a legendás játékfejlesztő, John Carmack cége, az iD Software Tech 5 nevű szoftvermotorját mutatta be: a pazar grafikát ígérő fejlesztői környezetet más cégek számára is licencelni fogják, így azok is elkészíthetik benne maces játékaikat. A technológiáról részletekkel a társaság az E3 videojáték-expón szolgál majd július közepén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!