Bővítik a magyar internetet

Vágólapra másolva!
Bővítés miatt lekapcsolják a hazai internetközpontot, a BIX-et szerdán. Azonban nem áll le az egész magyar internet  - ahogy egy informatikai lap közölte -, a technikai szünet a hazai netes forgalom harmadát érinti csak.
Vágólapra másolva!

Június 13-án - szerdán - kora reggel kétszer 15 percre leáll a hazai internet központjaként ismert BIX (Budapest Internet eXchange - budapesti internetes adatkicserélő központ). Ezt a hírt több internetszolgáltató is közölte előfizetőivel, azzal a kiegészítéssel, hogy erre az időre az előfizetők internet nélkül maradhatnak. A leállás reggel hat óra körül várható.

Négy éve észre sem vették

Valóban lesz leállás - erősítette meg a hírt Martos Balázs, a BIX-et működtető Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) elnökségi tagja - ez azonban becslése szerint a hazai internetforgalom 30-40 százalékát érinti majd csak. Mint Martos elmondta: egy BIX-kapcsoló bővítése miatt kell leállítani az internetforgalmat, ám a fennakadás nem lesz több, mint néhány perc. Emlékeztetett: 2003-ban is volt már hasonló bővítés, igaz, akkor ez meglehetősen csendben, sajtófigyelem nélkül zajlott, vélhetően nem is igen vették észre az emberek a hajnali órákban zajló manővert, pedig akkor ugyanúgy le kellett állítaniuk a hálózati adatforgalmat.

A hazai internetforgalom igen centralizált. Az internetszolgáltatók nem egymással vannak összeköttetésben, hanem egy központot hoztak létre, és üzemeltetnek együttesen: ez a BIX. Mindegyik szolgáltató ügyfelei ezen keresztül érik el a más internetszolgáltatónál elhelyezett szervreken tárolt honlapokat, információkat. Vannak kivételek: például a Magyar Telekom és az Interware, valamint szintén a telekom és az egyetemi-akadémiai hálózat, a Hungarnet között is létezik közvetlen összeköttetés, azaz az adatáramlás nem feltétlenül a BIX-en keresztül zajlik.

Forrás: [origo]
A magyar akadémiai hálózat - ez egy másik központ

Közvetlenül nem érezhető

Ez a modell egyébként megfelel a nemzetközi példáknak, sok, hozzánk hasonló nagyságú ország működik csupán egy központtal. Ilyen szisztémára épült Csehország, Görögország, Ausztria és még számos ország nemzeti internethálózata. Vannak persze más struktúrájú megoldások is: Belgiumban, Finnországban kettő-kettő, Németországban pedig tizenhat "BIX", vagyis adatkicserélő központ található. Szerbia, Szlovénia nethálózata azonban központ nélkül működik, azaz minden internetszolgáltató az összes többivel összeköttetésben van, ami nagyságrendekkel drágább, de valamivel üzembiztosabb hálózatot jelent.

A bővítést egyébként az egyszeri internetező nem érzi majd: nem lesz tőle gyorsabb az otthoni internetkapcsolat. Mivel a BIX közvetlenül az internetszolgáltatókat szolgálja ki, ők maguk érezhetik majd a kapcsolócsere előnyeit: nagyobb kapacitású összeköttetéseket vásárolhatnak majd az internetközponthoz. A szerdán várható hazai leállás nem érinti a nemzetközi kapcsolatokat, sem az egymással közvetlen összeköttetésben lévő szolgáltatók közti adatforgalmat - közölte Martos Balázs.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről