Hazudnak a nyomtatók

Vágólapra másolva!
Egy átlagos, tintasugaras nyomtatókban használatos patron még félig tele van, amikor a printer már azt jelzi, szükség van cseréjére - állapította meg a TÜV minőségellenőrző egyesület vizsgálata.
Vágólapra másolva!

A TÜV Rheinland szakértői az Epson megbízásából végezték el a vizsgálatot, melyben a gyártó termékei mellett a Lexmark, a Canon, a HP, a Kodak és a Brother cégek egy- és többtintás nyomtatópatronjainak hatékonyságát vizsgálták. A művelet során a még nem használ tintapatronok tömegét lemérték, majd addig nyomtattak velük, amíg a printer azt nem jelezte, hogy cserélni nem kell azokat - számolt be az Ars Technica online informatikai magazin.

Az internetes lap híradása szerint a tesztek során a Kodak Easyshare 5300-as nyomtatója szerepelt a legrosszabbul, ennél a típusnál ugyanis a tinta 64 százaléka még a patronban volt, amikor a printer már cserélendőnek jelezte azt. A vizsgálaton az Epson nyomtatói sem szerepeltek tökéletesen: átlagosan 20 százaléknyi tintát "felejtettek" a patronban, ami azt jelenti, hogy öt tintakazettát elhasználva a felhasználó egy egész egységet elpocsékol.

A többfajta, tipikusan három-öt különböző színű tintát tartalmazó patronok esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyes színek hamarabb kifogyhatnak másoknál: például egy légiparádéról készült fotókat printelve a kék szín ürül ki elsőként.

A TÜV vizsgálatai során a legjobban az Epson R360-as printere szerepelt, amely 9 százalék tintát hagyott veszni a patronban. Az Ars Technica szerzője azt hiányolta, hogy a tesztelés során nem vizsgálták, hogy a tintasugaras nyomtatók mennyi tintát használnak el automatikus tisztító műveletük során, melyre például a beszáradt tintadarabok eltávolítása érdekében van szükség. Emellett a tanulmány elkészítése során nem kalkulálták ki egy oldal kinyomtatásának költségét, amit az Epson és a TÜV azzal indokolt, hogy a nyomtatók környezeti hatásait, s nem pedig gazdaságosságát vizsgálták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről