A lapos MacBook riválisa a Lenovótól

Vágólapra másolva!
Ultravékony noteszgéppel rukkolt elő az Apple után a Lenovo is: a ThinkPad X300-as ugyan nehezebb a MacBook Airnél, cserében van benne DVD-meghajtó.
Vágólapra másolva!

A Lenovo új noteszgépét hivatalosan még nem jelentette be, de Walt Mossberg, a The Wall Street Journal szerzője már a masina premierje előtt kipróbált egyet a várhatóan hamarosan boltokba kerülő gépből, előzetes tapasztalatait blogján osztotta meg a nagyközönséggel.

1,4 kilogrammos tömegével ugyan az X300-as ugyan nehezebb a MacBook Airnél, ám javára írható, hogy az Apple szupervékony gépével ellentétben a Lenovo masináját DVD-író meghajtóval is felszerelték (a kis MacBookon ez külső meghajtóval oldható meg). Mossberg szavai szerint bár a szubnotebookok kategóriájában elvártnál kissé nehezebbnek tűnik a vékony ThinkPad, azért aránylag komfortosan lehet hurcolni a gépet.

Az újságíró arra is felhívja a figyelmet, hogy míg az Air akkumulátora beépített, addig a rivális modellben kivehető. Mindkét laptopot 13,3 colos képernyővel szerelték fel, az X300-asének viszont nagyobb (1440x900 pixel) a felbontása a MacBook Airénél (1280x800 pixel) - derül ki az Engadgeten publikált összehasonlító táblázatból. Az amerikai kütyüblog értesülései szerint egyébként felszereltségtől függően az Apple-modellnél olcsóbb típus is létezik az új ThinkPadből. Az újabbik laptopon ráadásul három darab USB-port és Ethernet hálózati csatlakozó is található - az Airrel vezetékes hálózatra csak egy, az alapcsomagban lévő USB-adapterrel lehet csatlakozni. A vékony ThinkPadet emellett beépített GPS-szel és mobilinternetes modemmel is rendelhetik majd a vásárlók, az Airt viszont az iPhone-ról ismert, egyszerre több ponton is érinthető tapiegérrel szerelik fel.

Forrás: Apple.com

Ez pedig a MacBook Air

Kecsességét tekintve azonban bizonyosan a MacBook Air marad a bajnok: bár egy A/4-es borítékban valószínűleg riválisa is elfér, az X300-as a legvékonyabb pontján olyan vastag, mint az Air a legvastagabbon. Ugyanakkor a Lenovo szubnotebookját a jelenlegi információk szerint kizárólag 64 gigabájtos flashmeghajtóval lehet megvenni, míg az Apple-gép a fejletlenebb, de olcsóbb, hagyományos, 80 gigabájtos merevlemezzel is rendelhető.

Még nincs hivatalos információ az új ThinkPad áráról, Mossberg félmillió forinthoz közelítő, nettó 2500-2800 dollár körüli, az Engadget 2700-300 dolláros árat említ. Ezzel szemben a legolcsóbb MacBook Airt már nettó 1800 dollárért, azaz 325 ezer forint körüli összegért haza lehet vinni.

Mossberg első tapasztalatait összegezve úgy véli, két eléggé eltérő termékről van szó, a sokat utazó üzletemberek számára egyértelműen a Lenovo új gépe lehet jó választás, hiszen abban minden fontos szolgáltatás - DVD, opcionális modem, sok USB-port, cserélhető akkumulátor - megtalálható. Az X300-as egyáltalán nem olyan "szexi", mint a MacBook Air, vastagabb is annál, viszont komolyabb hátrányának az informatikai szakszerző csak azt tekinti, hogy nem lehet hagyományos merevlemezzel megrendelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!