Itthon is elstartolt a HD-tévé

Vágólapra másolva!
A hazai kábeltévés szolgáltatók közül a T-Kábel kedden elindította, a UPC pedig még márciusban útjára indítja első nagyfelbontású csatornáit - a csúcsminőségű tévézéshez HD-képes tévé és kölcsönözhető set top box a beugró az előfizetési díjon kívül.
Vágólapra másolva!

A T-Kábel kedden jelentette be, hogy Budapest tizenkilenc kerületében és agglomerációjában, valamint Esztergomban és Dunakeszin éles üzemben elindította HD-tévés szolgáltatását. A UPC Magyarország egy nappal korábban arról tájékoztatott, hogy március folyamán indítja be nagyfelbontású adásait Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Székesfehérváron.

Három HD-s csatornával indítanak a cégek

Mindkét társaságnál három-három új csatornát sugároznak majd nagyfelbontásban, amelyen 720p vagy 1080i szabványú videoadás értendő. A T-Kábelnél jelenleg a nap 24 órájában filmeket sugárzó Filmbox HD-t, a dokumentumfilmeket sugárzó History Channel, illetve a Voom HD nevű életmód-csatorna lesz elérhető prémium minőségben, míg a UPC a természetfilmes National Geographic HD, a mozifilmes HBO HD és a Eurosport HD sportcsatorna adásaival indít majd, ezenkívül mindkét társaságnál lehet majd HD-ben nézni az olimpiát az M2-es csatornán. A prémium szolgáltatás díjai egyelőre csak a T-Kábel esetében ismertek, ennél a cégnél 1990 forintért lehet a három csatornára előfizetni - újabb csatornák bekerülésével azonban ez az ár a későbbiekben változhat.

Azt már most is tudni, hogy a HD-s csatornák műsora általában eltérő lesz a standard társaiktól - kivéve talán a sportközvetítéseket -, mivel bár van átfedés, nem minden műsor érhető el nagyfelbontásban. Mint a UPC-nél megtudtuk, a HD-s adókon a műsorok egy része az eredeti standard minőségről felkonvertált, azaz az eredetinél valamivel jobb, ám a valódi nagyfelbontású tartalmaknál gyengébb minőségű lesz - ennek az az oka, hogy számos régebbi film vagy sportközvetítés csupán normál formátumban érhető el.

Forrás: [origo]
Ez a különbség a hagyományos és a HD-felbontás között

A Hwsw úgy értesült, a UPC-s Eurosport HD és HBO HD csatornáknál várhatóan a vetített műsorok kevesebb mint fele készül majd ezzel a technológiával, a National Geographic esetében azonban szinte teljes egészében "rendes" HD-tartalmat adnak majd. A T-Kábelnél érdeklődésünkre egyelőre nem tudtak hasonló arányokat elmondani, de azt elmondták, hogy ugyancsak várhatók ilyen jellegű tartalmak, különösképpen például az archív mozgóképekkel operáló történelmi csatornán.

Egy plusz doboz a nappaliba

A nagyfelbontású tévézés igénybevételén a HD-képes tévé mellett set top boxra, vagyis a tévéhez csatlakoztatható vevőegységre is szükség van: a T-Kábel esetében jelenleg egyféle vevőegység van a kínálatban, ezzel HD és normál felbontású adásokat lehet nézni, a winchesterrel is felszerelt, tehát digitális videóként is használható típust nyáron vezetik majd be. A UPC-nél négyféle dobozt kínálnak majd az ügyfeleknek: ezekből a legegyszerűbb a normál, fejlettebb társa nagyfelbontású adások vételére alkalmas.

A készülékek másik két típusa is hasonlóképp tér el egymástól, ezeket azonban merevlemezzel (160, illetve 250 gigabájtossal), illetve kábelmodemmel is felszerelik, melyekkel később például internetes videotékát indíthat be a cég. A T-Kábelnél is tervezik hasonló szolgáltatás bevezetését, ez azonban valószínűleg időeltolásos módszerrel működik majd, ami leginkább a mozikéhoz hasonló, azaz egy-egy film vetítését mondjuk félóránkénti kezdésekkel csíphetnek el a nézők. A Magyar Telekom-csoport az [origo] Zrt. nevű leányvállalatának IPTV-szolgáltatásán keresztül is tervezi a nagyfelbontású tartalmak bevezetését. Bár a UPC még nem publikálta a HD-s csomagjainak árait, azt már megtudtuk, hogy ennek havidíjába a set top box bérletét is belekalkulálják majd, míg a T-Kábelnél egy eszköz bérletéért havi 2300 forintot számolnak fel az ügyfélnek.

Forrás: Wikipedia Commons
Tévés felbontások: jelentős a különbség

Hamarosan nem lesz luxus a HD-tévé

Mint a T-Kábel keddi bemutatóján elhangzott, a vállalat statisztikái szerint a HD-szolgáltatásra komoly igény mutatkozik, mivel a napjainkban eladott új tévékészülékek mintegy fele már képes nagyfelbontású filmeket is megjeleníteni - ráadásul a modern típusokon a hagyományos tévé kifejezetten rossz minőségű a gyatra felbontás és az eltérő képarány miatt. Szakértők szerint a HD-s készülékek 15 éven belül átveszik az uralmat az otthonokban, és tízből nyolc háztartásban ilyet használnak majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!