Hercehurca az e-szavazógépek körül

Vágólapra másolva!
Hivatalos levélben tiltotta meg Ed Felten princetoni kutatónak és csapatának az általa gyártott szavazógépek biztonsági auditálását a Sequoia Voting Systems. A cég a sajtóból értesült, hogy a New Jersey-i választások előtt meg akarják vizsgáltatni a gépek biztonságosságát.
Vágólapra másolva!

A helyzet iróniája, hogy a Sequoia Advantage márkájú gépek vizsgálatát választási tisztségviselők tették volna lehetővé a princetoni professzornak. A cég levelébe New Jersey állammal kötött szerződésére hivatkozik, melyben kitételként szerepel, hogy a készülékeket nem vehetik vizsgálat alá külső szakértők és azokról semmilyen elemzés nem jelenhet meg. A levél kiszivárgása után a kutató is publikálta a dokumentumot a blogján a professzor, ám kommentárt - a levél eredetiségének megerősítésén túl - nem fűzött hozzá. A szaksajtó egyelőre értetlenül áll a kérdés előtt: miért szánta ennyire kétségbeesettnek tűnő lépésre magát a berendezéseket gyártó cég.

A Sequoia által kínált megoldás ellen több kutató felemelte a szavát a tavalyi év szeptemberében, ám New Jersey állam mégis úgy döntött, hogy a cég termékeit fogja alkalmazni. Az eljárás különlegessége, hogy az egyes szavazatoknak egyáltalán nem lesz nyomuk papíron, csupán digitálisan kerülnek rögzítésre. Az elektronikus szavazást gyakorta bíráló Felten és társai arra mutattak rá, hogy az olyan megoldások, amelyekben a szavazatoknak fizikai nyoma is van, sokkal biztonságosabbak. Ilyen például a választópolgár döntéseit kinyomtató vagy az szavazólapon található X-eket helyben digitalizáló készülék.

Az oktató diákjaival több látványos és meglepő felfedezést tett már, az ő nevéhez fűződik például a titkosított notebook merevlemezek tartalmának kinyerésére szolgáló memóriafagyasztásos módszer, amelyről lapunk is hírt adott. De a Diebold által gyártott szavazógépek sebezhetőségének felfedezésében is nagy szerepe volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!