Fotós trükkök az ArtBázis nyári táborában

Vágólapra másolva!
Az ArtBázis neves fotográfusok és képzőművészek részvételével nyári tábort szervez, ahol az  érdeklődők megismerkedhetnek a lyukkamera használatával, a laborálással, rálátást nyerhetnek a fotográfia és a festészet, grafika közti összefüggésekre.
Vágólapra másolva!

A táborról Telek Balázs fotográfussal a Budapesti Horánszky utcában lévő ArtBázison beszélgettünk.

Az ArtBázis nemrég nyílt meg. Mi hívta életre, mi volt a motiváló erő?

Az ArtBázis egy gyűjtőhely akar lenni, divatos szóval élve "multikulti" hely. Persze a fotó, a fotóművészet adja az alapokat, de minden képalkotó művészi ág megfér itt. Most is éppen egy fúziós kiállítás látható, Németh Géza félig fotó, félig festmény alkotásait láthatja a betérő.

Hogy mi volt a motiváló erő? Van pár ember körülöttem, aki hozzám hasonlóan optimista és elég "bolond" ahhoz, hogy idejét, pénzét ne sajnálja. Az motivált bennünket, hogy javuljon a fotó, mint művészeti ág elismertsége, egyáltalán, az ismertsége, valamint a többi művészeti ágak is szóhoz jussanak, kommunikáljunk róluk. Hogy az itt dolgozó, kiállító művészek alkotásai minél több emberhez eljuthassanak. Általában, hogy a vizuális kultúra, ami ma itthon nagyon elhanyagolt állapotban van, fejlődjön.

Forrás: [origo]

Ez elég merész, nagyratörő vállalás. Honnan van ehhez anyagi háttér?

Nagyratörő, de nem lehetetlen. Kis lépésekben haladva, apránként kell nekikezdeni. Az anyagi háttér előteremtése egyenlőre magánerőből történik, a helyiség önkormányzati. Tervezzük, hogy pályázunk, szerzünk "mecénásokat", ha lehet ezt a régies kifejezést használni. Sok olyan ember van itthon is, aki vállalkozásainak, hátterének köszönhetően megteheti, hogy segíti a fiatal, kezdő művészeket. Őket kell elérni, megszólítani. A cél az, hogy a támogatás intézménye elismerést váltson ki, és szépen lassan kellemetlenné váljon nemet mondani.

Él bennem egy jövőkép, az "ArtBázis franchise". Az igazán jó az lenne, ha mindenhová eljutna ez a fajta alkotási, megjelenési lehetőség - lehetőleg önszerveződő módon. Vidéken, főleg a kis községekben, de a nagyobb városokban is nagyon korlátozottak a lehetőségek. A kultúrházak intézményrendszere csak szórványosan működik, tehetséges fiatalok veszhetnek el képzés, tanulási és alkotási lehetőség híján. De ami a legfőbb: az embereket, a potenciális befogadó közönséget így semmi sem rángatja ki a valóságshow-k és sorozatok világából. Nincs alternatíva. Ezen kellene változtatni. Persze, ehhez nagyon sok mindennek meg kell változnia még...

Az ArtBázis mit nyújt annak, aki lejön ide?

A kiállítások, előadások nagyon fontosak, de ezt máshol is meg lehet találni. Ami egyedülálló, az az alkotóközösség illetve az itt megjelenő művészek és művészeti irányzatok integrálódási lehetősége. Komoly felszereltségű fekete-fehér laborunk van, fotózásra és más alkotó tevékenységre is alkalmas helyiségek, felszerelések állnak rendelkezésre. Folyamatosan fejlesztjük a hely infrastruktúráját, sőt egyre több adományozó keres meg minket, akik használaton kívüli, de professzionális felszerelésüket szívesen helyezik el nálunk. Van inspiráló erő is, egymást visszük előre. Az előadások, tanfolyamok pedig azoknak szólnak, akik valami különlegeset akarnak tanulni, egyedi technikákat, különféle alkotói attitűdöket szeretnének megismerni. Ez abban is segíthet a fiatal alkotóknak, hogy rátaláljanak egyéni hangjukra, kialakítsák a saját stílusukat.

Nagyon fontos találkozások jöhetnek létre nálunk, célunk a művészek egymás közti kommunikációjának fejlesztése és az, hogy állandó inspirációs forrásként tekinthessenek ránk.

Szorosan együttműködünk a Magyar Fotóművészek Szövetségével és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójával. Ez utóbbi szervezet állandó jelenléte az ArtBázison már eddig is kölcsönösen gyümölcsöző volt. Nyilvános portfólió-elemzéseket is szervezünk, például most márciusban volt a Fotóporta, nemzetközi portfolió konzultáció és konferencia. Német, lett, szlovák, cseh, lengyel és görög szakemberek jöttek el a hívásunkra, és mondták el véleményüket bemutatott anyagokról. Ez a metódus külföldön közkedvelt és elismert. A befutott, keresett művészek is szívesen viszik el a munkáikat ilyen szemlékre. Ennek eredménye lehet akár egy meghívás, kiállítás, magazin-megjelenés. Itthon ennek nincs kultúrája. Ennek sincs... elég, ha csak a fényképezéssel foglalkozó lapok számát és az eladott példányszámokat nézzük. Ezért mondom, hogy még van hová fejlődni.

Forrás: [origo]

A nyári táborotok ezek szerint hasonló szellemben szerveződik. Mivel nyújt többet, mint egy előadás itt az ArtBázison?

Elsősorban sokkal összetettebb, több oldalról közelíti meg ugyanazt a témát. Nagyon érdekes, hogy hogyan lát egy kompozíciót, egy világítási módszert egy fotós, egy grafikus vagy egy festőművész. És ami szintén fontos, ezt a gyakorlatban is megmutatjuk, ki is lehet próbálni.

Másodsorban ez bő nyolc nap. Nyolc nap ismerkedés, közös munka, nyolc nap bizonyos fokú egymásrautaltság. Nem titkolt célunk az is, hogy a munkakapcsolatok, barátságok megmaradjanak. Kis létszámú rendezvény lesz, mindenkire jut idő, mindenki érvényesülhet. A konkrét, szemináriumokon folyó oktatásokon kívül a legfontosabb kulcsszó a kapcsolatteremtés. Egymás munkáinak megismerése, elemzése, a közös alkotás nagyon jó fejlesztő, ösztökélő erő.

Mindemellett különleges technikákat is bemutatunk, ezeket is ki lehet majd próbálni. Az általam használt lyukkamerákkal, az anamorf technikával (kúpra vagy egyéb alakzatra leképzett térbeli fotó) is nagyon izgalmas képeket lehet készíteni, de nem hagyjuk ki a digitális képalkotó eszközöket sem.

Forrás: [origo]

Aki jelentkezik, milyen körülményekre számíthat?

A tábor Cserhátszentiván faluban, egy gyönyörű völgykatlanban lesz. A szállás is különleges lesz - egy fiatal, iparművész pár által épített táborhely, földházakkal és jurtával. Aki jön, számíthat arra, hogy a nyolc napját teljesen lefoglaljuk. A különböző szemináriumok átjárhatóak lesznek. Több meghívott vendégművésszel lehet majd beszélgetni, reményeink szerint eljön többek közt Földi Péter, Kossuth-díjas festőművész, Haris László Balogh Rudolf-díjas fotográfus és Kardos Sándor, Balázs Béla-díjas filmoperatőr, rendező is.

Aki egy kis pihenésre vágyik közben, annak sem kell csalódnia. Egészség-megőrző, regeneráló programokat is tervezünk, például az állványcipelésbe belefáradóknak csontkovács segít ellazulni.

Lesznek zenész vendégeink is, a közös zenélések, dobolások, ijjászkodások is napi programjaink részét képezik majd.

Bere Mario

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!