Játékmaci buktatta le tolvajt

Vágólapra másolva!
Egy 55 fontba kerülő kamerával és egy plüssmackóval leplezte le a beteg édesanyját meglopó gondozót Robert Sampson és bűnügyi szakértő lánya - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

A család akkor kezdett el gyanakodni, amikor a leukémiával otthon fekvő nagymama pénztárcájából eltűnt negyven font. A gyanú a orvosi alapellátás keretében kirendelt gondozóra terelődött, azonban bizonyítékot nem találtak rá.

Azzal nem számolt a tolvaj, hogy a bűnügyi szakértőnek tanuló Emma Sampson megpróbálja felderíteni az ügyet. Csaliként három húszfontos bankjegyet helyeztek a nagymama tárcájába, amelyek sorozatszámát gondosan felírták. A megfigyelést pedig a helyi műszaki boltban tizenhatezer forintnak megfelelő fontért vett minikamera végezte.

"Azt hittük, hosszú folyamat lesz, de a gondozó mohó volt" - nyugtázta gyors sikerüket Sampson. Miután a felvételt és a bankjegyek sorszámait átadták a rendőrségnek, nem kell sokat várni a letartóztatásra. A tolvaj hat hónapot fog börtönben tölteni a súlyosan beteg idős hölgy meglopásáért, és természetesen gondozói állásától is elbúcsúzhat.

Bárki foghat tolvajt

A webkamerával szerelt laptopok különösen alkalmasak arra, hogy a tulajdonos csapdát állítson az esetleges tolvajnak. Idén májusban az westchesteri Apple Store egyik dolgozója buktatta le a notebookját meglovasító srácokat. Kait Dupanga távolról bekapcsolta a MacBookba épített webkamerát, a fotók segítségével már be tudták azonosítani a két tettest, így megoldott üggyel állítottak be a rendőrségre. Egy 2005-ös lopási esetet pedig egy mozgásérzékelős szoftverre kapcsolt drót nélküli webkamera oldott meg.

Az ilyen megoldások nem csupán a számítógépek lelkét kívülről-belülről ismerő guruk előtt nyitottak. Számos ingyenes és kereskedelmi program van az egyszerű felhasználók számára is. A macesek az Undercover szoftverrel tehetnek egy próbát, a Windowst használók gépét pedig a Yawcam védheti meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!