Továbbra is támadják Grúziát az interneten

Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg már beszüntette a támadást, de az orosz hackerek továbbra is igyekeznek megbénítani a fontosabb grúz webszájtokat, amelyek egy részét már Amerikába menekítették.
Vágólapra másolva!

Medvegyev elnök kedden megálljt parancsolt a Grúziába bevonuló orosz csapatoknak, de a kibertérben továbbra is zajlik az ország hivatalos webszájtjai elleni támadássorozat - adta hírül az AP. "Egy perc nyugtunk sincs" - nyilatkozta az atlantai székhelyű Tulip Systems vezetője, Tom Burling. A webtárhely-szolgáltató adatai szerint ötezer az egyhez a támadó célú és a "rendes" forgalom aránya, amely a grúz elnöki weboldalra érkezik.

A president.gov.ge címen található oldalt időről időre lebénítják a támadások, bár a Tulip tűzfala a kártékony forgalom legnagyobb részét kiszűrik. A vállalat szakemberei az FBI-nak is jelentették a támadásokat, az oldalt pedig még szombaton az Egyesült Államokba menekítették.

A hirtelen mentőakcióra azért kerülhetett sor, mert a Tulip Systems vezérigazgatója, Nino Doijashvili grúz származású, és konfliktus kirobbanásának időpontjában éppen Grúziában nyaralt. A szakember még csütörtökön felajánlotta segítségét az ország kormányának, amikor az orosz hackertámadások megindultak a fontosabb weboldalak ellen.

A támadók botneteket, vagyis kártékony vírusokkal megfertőzött számítógépeket állítottak át a grúz kormányzati és híroldalak elleni támadásra. A túlterheléses támadásokkal jellemzően vagy lelassítják, vagy lehetetlenné is teszik a webszájtok működését, elérhetetlenné téve azokat, de mint arról beszámoltunk, volt olyan oldal is - például a grúz külügyminisztériumé -amelyet feltörtek és megváltoztatták a tartalmát.

Az akcióban részt vevő botnetek Gari Kaszparov orosz sakkmester és ellenzéki politikus webolalát is támadják, illetve bizonyos orosz híroldalakat. A sors fintora, hogy az Amerikába menekített grúz kormányzati oldalak a Tulip Systems révén az ország névrokonába, Georgia államba kerültek, amelyet azonban nem az angolul megegyező nevű Grúziáról, hanem még II. György királyról (King George II.) neveztek el az angol telepesek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!