Energiatakarékos netbookokat ígér az MSI

Vágólapra másolva!
Új netbookokat mutat be jövő januárban az MSI. A Windek új generációja jobb kommunikációs képességekkel és energiatakarékosabb alkatrészekkel tervezi meghódítani a vásárlókat - adta hírül a Blogeee.net.
Vágólapra másolva!

Megéri jövő év elejéig várni a vásárlással azoknak, akik erős netbookot szeretnének mindennapi társul. Az MSI ígéretei szerint a Wind sorozat két új darabja sokkal tovább fog működni akkumulátorról, ráadásul a gyorsabb N-es szabványú wifit is tartalmazni fogják.

Az új gépek lelke az 1,6 gigahertzes Z530-as Atom processzor és a korábban Poulsbo kódnéven ismert US15W lapkakészlet. Az új chipset a HD videót kedvelők is üdvözölhetik, a lapka beépített dekóderrel rendelkezik HD tartalmakhoz. A Poulsbo maximum 1366 x 768 pixeles felbontású képet tud kezelni, azaz a nagyfelbontású képet csak némileg lebutítva képes lejátszani.

Az új alkatrészek lényegesen kevesebb energiát használnak, mint az eddigi netbookokba épített összetevők. Az üzemidőt nem csak a takarékosabb chipek, hanem a netbookokhoz járó hatcellás akkumulátor is növeli. Optimista becslések szerint a gépek akár nyolc-tíz órányi munkát is képesek lesznek egy töltéssel túlélni. A régebbi Windekhez ezt a kiegészítőt csak külön lehetett megvásárolni.

Mindent az energiatakarékosságért

A gépek 10 colos, 1024*600 pixeles felbontású LED háttérvilágítású kijelzővel érkeznek majd. A laptopok további felszerelése a netbookoknál megszokottakat követi: egy gigabájt memóriát, három USB portot tartalmaznak. Komoly hátránya a két új Windnek, hogy operációs rendszerül csupán Vista és valamilyen Linux választható.

A két új netbook közt két komoly eltérés van csupán. Az olcsóbb Wind U110-es típus csak hagyományos merevlemezzel rendelhető, igaz a vásárlónak lehetősége van a 120 és 250 gigabájt közé eső diszkekből válogatni. A drágább U115-öst viszont két meghajtóval szerelik. Az alapkiépítés egy 8 gigabájtos SSD meghajtót tartalmaz a rendszer villámgyors betöltésére és egy nyolcvan gigabájtos hagyományos lemezt a felhasználó adatainak tárolására. A lehetséges konfigurációkban szerepelni fog 16/120-as és 32/160-as kombináció is. Egyelőre nem tudni, hogy a két meghajtó beépítése mennyivel rövidíti meg az üzemidőt.

Asztali gépek is jönnek

Három új asztali gépet is bejelentett az MSI. A Wind Nettop 120-as a régebbi, nem csökkentett fogyasztású Atom processzort és az Intel 945-ös lapkakészletét tartalmazza. A szabványos netbook alkatrészek mellett DVD írót, SDHC kártyaolvasót, és 7.1-es hangkártyát tartalmaz a nagyjából lexikonnyi méretűre csomagolt gép. Az első ránézésre ideális médiacenternek tűnő gép hátulütője, hogy csak VGA csatlakozót tartalmaz, se DVI, se HDMI porttal nem rendelkezik. A nettop várható ára kétszáz euró (cirka ötvenezer forint) alatt lesz.

Az általuk is tesztelt Eee Box miniszámítógéphez hasonlóan a monitor hátuljára csavarozható változatban érkezik az MSI Wind Box nevű gép. A masina belseje teljesen megegyezik az első generációs Windével, csupán a Bluetooth és az aktív hűtés hiányzik belőle. A gép 250 gigabájtos SATA merevlemezzel és XP operációs rendszerrel rendelhető majd.

Majdnem iMac

Márciusig kell várni az MSI egybegépére. A NetOne M19-es névre hallgató számítógép egy 18,5 colos monitorba építve érkezik. A DVD írót és legalább 120 gigabájtos merevlemezt tartalmazó, szokványos netbook alkatrészekből összeállított gép különlegessége az 1366*768 pixeles felbontású érintőképernyő. A várhatóan 500 és 600 euró (130-155 ezer forint) közti árú nettophoz rendelhető lesz beépített DVB-T tuner is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről