A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kiadta a zeneiparnak felhasználóit a RapidShare

Vágólapra másolva!
Kiadta felhasználóinak IP-címeit a német RapidShare az illegális fájlcserélőket kereső zeneipari cégeknek. Egy kalózt már bíróság elé állítottak a megszerzett adatok alapján - írja az Ars Technica.
Vágólapra másolva!

Az esetről először tudósító német Gulli portál a bírósági ítélet szkenelt változatát is bemutatja, amin egyértelműen szerepel a RapidShare neve is. A cég által kiadott címek miatt pórul járó felhasználó Metallica 2008 szeptemberi Death Magnetic című albumát töltötte fel a fájlmegosztó oldalra pár nappal a lemez megjelenése előtt.

A RapidShare-t használóknak semmiképpen nem látszik az IP-címe, azt a csak a fájlcserélő oldaltól tudhatták meg a kiadók. Az IP címeket megszerző a német szerzői jogi törvény 101-es paragrafusát használta ki. A törvény szerint a jogtulajdonosok bírósági végzéssel kényszeríthetik rá az internetszolgáltatókat az egyes IP-címek mögött rejlő felhasználók nevének felfedésére.

Az IP-cím és a bírósági végzés megszerzése után a Deutsche Telekom azonosította a felhasználót, valószínűleg így tarthattak razziát az egyelőre meg nem nevezett német kalóz otthonában. Az Ars Technica cikke felhívja a figyelmet arra, hogy a sokat szidott amerikai digitális szerzői jogi törvény (DMCA) lehetővé tette volna a RapidShare-nek, hogy az illegális anyagok törlésén túl ne kelljen semmit tennie az ügyben. Németország szerzői jogi tövényéből azonban hiányzik a DMCA "safe harbor" elvéhez - amely szerint a szolgáltató nem felelős a felhasználók forgalmáért - hasonló kitétel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!