Előfizetéssel küzdenek a kalózkodás ellen a britek

Vágólapra másolva!
Az év végéig beindulhat Nagy-Britanniában az előfizetéses zenevásárlás. A felhasználók havi háromezer forint körüli összegért annyi mp3-mat tölthetnek majd le, amennyit jól esik - adta hírül a New York Times Gadgetwise blogja.
Vágólapra másolva!

A Universal kiadó és a brit Virgin Media közti együttműködés keretében létrejövő szolgáltatásból letölthető zenék nem tartalmaznak majd másolásvédelmet, sőt az előfizetés lejárta után is le lehet majd játszani őket. Az év végén elinduló előfizetéses rendszernek azonban vannak hátulütői, sőt valódi fausti alkut tartalmaz, az olcsón megszerzett zenéket megosztó felhasználóknak a Virgin fel fogja függeszteni az internetkapcsolatát.

Az internet mellett kábeltévés szoltáltatást is nyújtó Virginnek több mint hétmillió szélessávú előfizetője van. Az Universal pedig olyan sztárokkal szállt be a kezdeményezésbe mint Amy Winehouse vagy a U2. Az internetszolgáltató úgy nyilatkozott, hogy tárgyalásokat folytat az EMI, a Sony Music és a Warner Music Group képviselőivel is, hogy a többi kiadó kínálata is bekerüljön az előfizetéssel letölthető anyagok közé.

A Virgin és az Universal közös bejelentése után nem sokkal a brit kormány kiadta a Digitális Britannia jelentését, amely nagyobb hatalmat ad az internetszolgáltatók kezébe a kalózkodás elleni harc elősegítésére. A javaslat emellett bevezetne egy ötven pennys szélessávú adót, amit minden telefonvonal-tulajdonosnak meg kell fizetni, illetve szigorítaná a videojátékok besorolását is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!