Sokoldalú lesz az európai GPS

Vágólapra másolva!
Ipari és civil felhasználásra is jó lesz a GPS rendszer kiváltására készülő európai Galileo. A Frauenhofer Intézet már hozzá is fogott az új műholdas helymeghatározó rendszerből érkező adatok és a hagyományos szenzorok összekötésével működő mindentudó rendszerek tervezéséhez - írja a TechRadar. 
Vágólapra másolva!

Az új rendszer civil felhasználásra készül: segítségére lehet a mentőakciókat végző szakembereknek, hasznára válhat a szállítmányozási cégekmek, de akár utazási tanácsokat is adhat.

A logisztikához, utazási segítségnyújtáshoz és biztonsági szolgáltatásokhoz hasonló célközönségek elemzésékor gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy a különböző feladatok hasonló felépítésű rendszert kívánnak - nyilatkozta Werner Schönewolf, a Frauenhofer Intézet kutatója. A problémán dolgozó csoport általános megoldást szeretne készíteni, amit egyaránt fel lehet használni a vonatok közti átszállást megkönnyítő mobilos szoftverekhez és ipari célokra is. Emellett folynak a több vevőegységgel rendelkező, a Galilaeo mellett más műholdas rendszerekkel is beszélő berendezések tesztjei is. Ezek a pontosabb helymeghatározás mellett azzal is kecsegtetnek, hogy a világ bármely pontján működőképesek lehetnek.

A Galileo rendszerből még csak az elképzelés tesztelésére szolgáló műholdakat bocsátották fel, a működéshez szükséges eszközöket még nem állították földkörüli pályára. A tervek szerint a Galileo 2013-ra lesz üzemképes, addigra kell fellőni a pozicionálást végző harminc műholdat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!