Minden memóriát felvásárol az Apple

Vágólapra másolva!
Hiány lesz a különböző kütyük háttértárául használt NAND memóriachipekből. A probléma nem a gyártókkal van, nem a válság okozza, az Apple vásárolja fel a készleteket - közölte iparági forrásokra hivatkozva a DigiTimes.
Vágólapra másolva!

A lap értesülései szerint a tajvani gyártók rendre közlik ügyfeleikkel, hogy csak kevesebb memórialapkát tudnak szállítani az év hátralevő részében. A Samsung csupán felezte a kínálatát, a Micron Tehcnology azonban azt közölte vásárlóival, hogy nincsenek eladó NAND chipjei. Előnyben részesíti az Apple-t a terület másik két nagy játékosa, a Toshiba és a Hynix is.

A kereslet növekedését az okozhatta, hogy az Apple az összes készülékét megtömte memóriával a modellfrissítések során. Az iPod Touch 32 és 64 gigabájtos verzióban érhető már csak el. A múlt héten kamerával kibővített Nanókban is legalább nyolc gigabájtnyi memóriachip lapul, és iPhone sem létezik kevesebb háttértárral. A hiány várhatóan csak nagyobb lesz, ha az Apple bemutatja a 2009 negyedik negyedévére ígért kínai iPhone verziót.

A DRAMeXchange szerint a 8, 16 és 32 gigabájtos memóriachipek árai növekedésnek is indultak szeptermberben. A 16 gigás lapka átlagosan 7 százalékkal kerül többe, mint a hónap elején, a 32 gigabájtos variáns pedig 4 százalékkal lett drágább. Azt egyelőre nem pedzegetik az elemzők, hogy a memóriahiány és a növekedő árak mikor fognak megjelenni a kütyükre ragasztott árcédulákon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!