A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nagyra nőtt iPodot mutatott be az Apple

Vágólapra másolva!
Lehet rajta internetezni, filmet nézni és könyvet olvasni, de forradalom elmaradt. Bemutatta iPad nevű táblagépét az Apple, amit az e-book-olvasók és a netbookok ellenfelének szán.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs, az Apple alapító-vezérigazgatója nem sokáig húzta az időt: pár perccel azután, hogy színpadra lépett hétfő este a San Franciscó-i Yerba Buena Arts Centerben, máris megmutatta, mi volt az, ami olyan sokáig izgalomban tartott mindenkit - de némileg csalódást is okozott. A számítógépgyártó régóta várt táblaszámítógépe végül az iPad nevet kapta (ejtsd: "ájped"), és tulajdonképpen nem más, mint egy nagyra növelt iPod Touch: semmi különöset nem tud azon kívül, ami eddig is várható volt tőle, de legalább megfizethető.

A készülék kijelzője 9,7 hüvelykes képátlójú, és 1024x768 pixeles felbontású, a vastagsága mindössze fél hüvelyk, vagyis 1,25 centiméter, és körülbelül 70 dekagrammot nyom. Ezen is csak egyetlen gomb van, mint az iPhone-on, telefonálni viszont nem lehet vele: van belőle wifis és 3G-s (HSDPA) adatkapcsolatra is alkalmas változat, de az Apple-mobilt nem váltja le. A hardverrel kapcsolatban talán a legizgalmasabb újítás az, hogy 10 óra az üzemideje, ha a felhasználó videót néz, és a gyártó ígérete szerint egy hónapos készenléti időt is kibír egy feltöltéssel.

Semmi forradalmi

Az iPad ugyanazokat a szolgáltatásokat vonultatja fel, mint a cég többi érintőképernyős készüléke: van benne wifi, Bluetooth, gyorsulásmérő, ami automatikusan forgatja a kijelzőt, automatikus fényerő-szabályzó szenzor, a drágább változatokban pedig digitális iránytű és GPS. Nincs viszont benne webkamera, ezt a modellt szemmel láthatóan annak találták ki az Apple mérnökei, aki csak fogyasztani szeretné az internetes, multimédiás tartalmakat. A hangkimenete jackdugós, de beépített hangszórói is vannak, és - a saját, a dockcsatlakozóhoz tervezett kábeleivel - tévére is csatlakoztatható.

Forrás: Apple
3G-s iPad. A wifisen nincs a hátlapon a fekete sáv.

Az iPadre letölthetők az iPhone-os szoftverek, de a nagyobb felbontás miatt (az iPhone csak 480x320 pixeles felbontású) vagy nagyítva, vagy a képernyő közepén, egy iPhone-méretű dobozban működtethetők. Az iPhone-tulajok az eddig megvásárolt alkalmazásokat ingyenesen átvihetik rá. A gyártó új fejlesztőkörnyezetet jelentet meg a modellhez, amelynek segítségével kimondottan erre szabott szoftverek jelenhetnek majd meg.

A szerda esti bemutatón az Electronic Arts egy iPadre szabott Need for Speed játékot mutatott be, és egy baseball-játékot is láthattunk: mindkettőt a képernyőn elhelyezett, megérinthető virtuális kezelőszervekkel lehetett vezérelni. Az Apple az iWork irodai alkalmazáscsomag - szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentáció-készítő - ipades változatát is elkészítette, amit az iTunes szoftverboltból lehet letölteni. A három irodai szoftver egyenként 10 dollárba kerül majd a felhasználóknak.

A bemutató alapján az érintőképernyő valóban jól használható, de - ellentétben a New York Times által korábban kiszivárogtatott információkkal - nem sok forradalmi újítása van. Csupán egy hatalmas, virtuális qwerty-billentyűzet jelenik meg a képernyőn, amin írni lehet, és ami Steve Jobs szerint ugyanakkora, mint egy netbook billentyűzete. Ennek ellenére a cég egy dokkolható billentyűzetet is megjelentet az iPadhez egy kitámasztóval, ha valaki asztali gépként szeretné használni az eszközt.

Új szolgáltatás: a könyvesbolt

A készülék, mint ahogy az várható volt, nem csak a netbookok vetélytársa - ahogy Steve Jobs a bemutatón fogalmazott: az Apple válasza a netbookra -, hanem az e-könyv-olvasókkal is versenybe száll. A cég iBooks néven mutatta be új könyvletöltő szolgáltatását, amelyben több nagy kiadó - a Penguin, a Harper Collins, a Simon & Schuster, a Macmillan és a Hachette - kiadványai szerepelnek, egy aktuális bestseller 15 dollárért tölthető le. A cég az ePub nevű, nyílt forráskódú szabványt használja az e-könyvesboltjában, de egyelőre nem tudni, hogy már meglévő ePub-könyveket fel lehet-e vinni rá.

Forrás: Apple
Virtuális könyv az iPaden

A ledes háttérvilágítású kijelző ugyan valóban látványos, de az olvasási élmény nagyon más rajta, mint az Amazon hihetetlenül sikeres e-könyv-olvasóján, a Kindle-ön, és a hozzá hasonló készülékeken. A színes magazinok, a weboldalak és a játékok megjelenítésében minden kétséget kizáróan jobb az iPad, viszont az eddig megjelent e-könyv-olvasók a papírhoz hasonló, matt, kontrasztos felületet biztosítanak.

Sokan a nyomtatott sajtó megújítását várták a készüléktől, amivel kapcsolatban nem volt bejelentés: egyedül a New York Times mutatta be az iPadre szabott, vadonatúj kliensszoftverét. Az ingyenes program segítségével immár nem csak cikkenként lehet újságot olvasni, hanem egy több hasábos, látványos borító kifér a képernyőre, és az oldalba ágyazott képgalériák, videók is közvetlenül lejátszhatók - amire a webböngészőn keresztül a Flash-támogatás hiányában az iPaden sem lenne lehetőség.

Mobilnetet is árulnak hozzá

Internetezni wifin vagy 3G-n lehet az iPaddel, amin egy teljes iTunes-kliens is található mindenfajta letöltési lehetőséggel. A készülékből hatféle változat készül: van belőle 16, 32 és 64 gigabájtos, mindegyikből wifis vagy wifi+3G-s változat. A legolcsóbb, 16 gigás, wifis modell ára 500 dollár lesz az USA-ban (körülbelül 96 ezer forint), ugyanez 3G-vel 630 dollár (122 ezer forint), a legdrágább, 64 gigabájtos, 3G-s változat pedig 830 dollár (160 ezer forint). (Részletes ártáblázat itt.)

Forrás: Apple
Dokkolva is használható

Ezzel az árazással a készülék valóban a netbookok ellenfele lehet, hátránya viszont, hogy nem teljes OS X-szel működik, hanem az iPhone-szoftver speciális változatát futtatja, így az iPhone-os alkalmazásfejlesztőkön múlik, hogy legyenek hozzá szoftverek. A platform másik nagy hátránya, hogy az iPaden is csak egy alkalmazás futhat egyszerre: ugyanúgy nincs rajta multitasking, mint az iPhone-on, noha az Apple saját tervezésű, 1 gigahertzes processzora, ami működteti a készüléket, bőven elbírná ezt.

Az iPad először csak az USA-ban lesz elérhető, március-áprilisban érkezik a boltokba, a nemzetközi forgalmazása júniusban kezdődik majd meg. Az Apple stratégiai partnere a tengeren túlon továbbra is az AT&T: az iPadet az iPhone-nal ellentétben hűségszerződés nélkül is el lehet vinni, és a 3G-s változathoz havi 15 dollárért adnak 250 megabájtos adatforgalmú, 30 dollárért pedig korlátlan mobilnet-hozzáférést, a távközlési cég hotspotjain pedig ingyenese lehet vele wifizni. A készülékek ugyan kártyafüggetlenek, de csak egy újfajta, miniatűr SIM-kártyával (microSIM) használhatók.

A január 27-i termékbemutató egyetlen újdonsága az iPad volt: az Apple-rajongótábor némileg kiábrándultan reagált arra, hogy sem az új iPhone-szoftverről, sem az iWork maces változatáról nem esett szó. A twitterezők által többek között "óriási iPodnak" vagy "okos digitális képkeretnek" is titulált iPad pedig nem vonultatott fel olyan jelentős újításokat, mint amiket előzetesen vártak tőle.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!