A PC-k halálát jósolja a távozó Microsoft-vezető

Vágólapra másolva!
A Microsoft hamarosan távozó vezető szoftverfejlesztője, Ray Ozzie szerint a szoftvercégnek szakítania kell a Windowson és Office-on alapuló gyökereivel, és a PC-k utáni, webes szolgáltatásokon alapuló korszakra kell felkészülnie.
Vágólapra másolva!

A szakember ezt a Microsoft minden munkatársának kiküldött, és saját blogján is publikált körlevélben kifejtette, hogy az elkövetkezendő öt évben újabb mérföldkőhöz ér az iparág, amelyek a Microsoft számára hatalmas lehetőségeket rejt magának, ugyanakkor a korábban megszokott megoldásoktól való teljes váltást is igényel.

PC helyett univerzális berendezés

Ozzie víziója szerint a számítógépeket az univerzális, online szolgáltatások elérésére alkalmas berendezések váltják majd fel. Ezeket telepítés vagy bonyolult konfigurálás nélkül használni lehet majd, s mivel az adatok sem helyben, hanem egy távoli szerveren raktározódnak, az eszközt is egyszerűen ki lehet cserélni egy másikra adatvesztés nélkül.

A Bill Gateset posztján két éve felváltó szakember, akinek visszavonulását a múlt héten jelentette be, gyökeres váltást javasol a Microsoftnál amelynek legfőbb bevételi forrásainak jelenleg a Windows operációs rendszerek, és az Office irodai programcsomagok számítanak. Elképzelései szerint a Microsoftnak a hagyományos PC-ken és az azokon futtatható szoftvereken túlmutatóant a nap 24 órájában elérhető webes szolgáltatások bevezetésére kell koncentrálnia a jövőben.

Szoftverk helyett netes szolgáltatások lesznek

Mint az korábbi cikkünkben is olvasható, Ray Ozzie egy öt évvel korábbi memójában a felhőalapú számítástechnika és az online szolgáltatások elterjedését jósolta, s prognózisai beváltak: a videókat, képeket, üzeneteket a legtöbben már a weben tárolják. Hétfőn publikált körlevelében ugyanakkor Ozzie arra is utalt, hogy a korábbi levelében meghirdetett célok közül sok még mostanra sem körvonalazódott egyértelműen, így ezek megvalósítása még várat magára. A szakember emellett méltatta a Microsoft riválisait, "akik megvalósították a hardverek, szoftverek és szolgáltatások zökkenőmentes átmenetét." ezzel valószínűleg az Apple iPhone-jára és a Google Android nevű mobiltelefonos szoftverére utal, noha a PC-k, mobiltelefonok és táblagépek közti teljes átjárhatóságot csupán az új technológiák kiindulópontjának tartja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!