A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A legfontosabb szoftverek új okostelefonra

Nokia N8, mobiltelefon, okostelefon,
Vágólapra másolva!
Mobilszoftverek nélkül még nem igazi okostelefon az okostelefon, amit az idén már bizonyára sokan kapnak karácsonyi ajándékba. Bemutatjuk a legfontosabb androidos és iPhone-os szoftvereket, amelyeket már a fa alatt érdemes feltelepíteni a készülékre.
Vágólapra másolva!

Idén karácsonykor már bizonyára sokaknál ott lapul a fa alatt valamilyen okostelefon. A jelenleg kapható, legújabb generációs készülékek többsége valószínűleg iPhone vagy valamilyen androidos készülék, de emellett szóba jöhet még valamilyen symbianos, S3-as Nokia vagy Windows Phone 7, esetleg BlackBerry is.

A legnépszerűbb mobilos szoftverek manapság több platformra is elkészülnek változatlan formában, de a fejlesztők elsősorban az iOS-t és az Androidot tartják szem előtt, és idehaza is ez a két legelterjedtebb platform, így cikkünkben mi is ezekkel foglalkozunk. A telefonok okosítását szolgáló szoftvertöltögetést természetesen az okosmobilos letöltőközpontok, az App Store és az Android Market is megkönnyítik, de azért érdemes számba venni a legnépszerűbb, mondhatni, kötelező appokat.

Tipp a letöltéshez

Mivel az Android Marketnek nincs könnyen kereshető online felülete, az androidos szoftvereket az AppBrain oldalán keresztül linkeljük. Persze név alapján a mobilos Market-kliensben is kikereshetők, de a dolog még gyorsabb, ha telepítjük a telefonra az AppBrain kliensét, és regisztrálunk ott egy felhasználói fiókot, ekkor ugyanis a weben keresztül is elvégezhetjük a telepítést - a böngészőben pedig kényelmesebb keresgélni a szoftverek között.

Az androidos mobilokon egy kétdimenziós vonalkódolvasót is célszerű készenlétben tartani: ilyen például a Quickmark. A fejlesztők rendszerint QR-kódokat is mellékelnek a szoftverek mellé - ezeket az AppBrainen is megjeleníthetjük -, amelyeket a telefon kamerájával beolvasva rögtön a szoftverek letöltéséhez jutunk.

Az iPhone-szoftverekhez az App Store-os linkeket adjuk meg, amelyen keresztül közvetlenül telepíthetők a számítógépre.

Forrás: [origo]
Kontaklista a Fringben

Közösségi oldalak és csevegés

Az e-mail és az SMS mellett ma már a Facebook, a Twitter vagy az iWiW is a mindennapok részét képezi, és nincs ez másként mobilon sem. A buszmegállóban is böngészhetjük ismerőseink állapotfrissítéseit, üzenhetünk neki, tölthetünk fel képet, vagy bejelölhetünk bárkit, ahogy megismerkedtünk vele.

A kilensek linkjei: iWiW iPhone-ra, Androidra, a hivatalos Facebook app iPhone-ra, Androidra, Twitter iPhone-os, androidos változatban.

Mind iPhone-on, mind Androidon nagy népszerűségnek örvend a Fring nevű csevegőkliens, amellyel egy helyről érhetjük el az összes nagyobb csevegőszolgáltatást - MSN Messenger, Gtalk, ICQ, Yahoo - használó ismerősünket. A szoftver emellett arra is alkalmas, hogy hanghívásokat bonyolítsunk le vele a szintén fringes ismerőseinkkel, és egy virtuális kontó feltöltése után telefonokat is lehet hívni róla. A kliens kezeli a Facebook- és Twitter-fiókokat is.

Természetesen VoIP-telefonból idehaza a legnépszerűbb a Skype, ennek kliense egyaránt ingyenesen elérhető iPhone-ra és Androidra is.

Az okostelefon-felhasználók körében napjainkban az egyik leggyorsabban növekvő népszerűségű szoftver a Foursquare nevű helyfüggő alkalmazás, amellyel kedvenc helyeiket jelölhetik meg a térképen a felhasználók, mindig hírt adva róla, melyiket látogatják meg éppen. Így nemcsak arról értesülhetünk folyamatosan, hol lógnak éppen az ismerőseink, hanem felfedezhetjük a város legmenőbb szórakozóhelyeit, éttermeit is, amelyekről ajánlásokat olvasgathatunk.

A Foursquare egyben játék is: a szoftver különböző jelvényekkel díjazza a különböző típusú helyekre való bejelentkezéseinket, és versenyre kelhetünk törzshelyünk virtuális polgármesterségéért is az oda járó felhasználókkal, amelyet akkor kapunk meg, ha mi jelentkezünk be oda a leggyakrabban. A szoftver legújabb változatával már fotókat is meg lehet osztani. (Letöltés: iPhone, Android)

Forrás: [origo]
Megsárgult fotó az FXCammel

Szoftverek fotózáshoz

Az iPhone-felhasználók a Gorillacam nevű szoftverrel láthatják el újabb funkciókkal a készülék beépített kameráját, amely időzítőt, vagy különböző sorozatfelvétel-készítési lehetőségeket ad a készülékhez. Az Apple-mobilon népszerű fotómegosztó program az Instagram, amellyel különféle effekteket is hozzá lehet adni az elkészített és közvetlenül a szoftverből a netre feltöltött, és a közösségi oldalakon keresztül megosztott képekhez.

Az okostelefonnal fényképező felhasználók körében népszerűek a képeket régies hatásúvá varázsoló szoftverek is. iPhone-ra ehhez van hivatalos Polaroid alkalmazás két dollárért, de a Retro Camerát ingyen is letölthetjük - ilyen nevű szoftver létezik Androidra is, de ezen a platformon az FXCamera is kiváló szoftver a mobilos Polaroidok lövöldözéséhez.

Munka, tárhely és jegyzetek

Az okostelefonokon a legnépszerűbb jegyzetelőalkalmazás az Evernote, amely egy online fiókba szinkronizálja a jegyzeteinket, így azok egyaránt elérhetők a számítógépünkről és a mobilunkról. A programban linkeket böngészőplugin segítségével lehet eltárolni, a szoftver iPhone-ra és Androidra egyaránt elérhető.

A számítógépről a telefonunkra másolt vagy e-mailben fogadott dokumentumokat a Documents to go alkalmazással nyithatjuk meg a készülékeken. A programnak mind iPhone-on, mind Androidon két verziója van, az egyik csak olvasni, a másik szerkeszteni is tudja az Office-dokumentumokat, és az iPhone verzió a Macen készülteket is. Androidon az olvasó ingyenes, iPhone-on már az is 8 euró, a teljes változat pedig 14 euróba kerül.

Az iPhone-on gyárilag található hangfelvevő szoftver, Androidon nem feltétlenül, ezért célszerű ezt az egyszerű, Voice Recorder névre hallgató ingyenes szoftvert letölteni hozzá, amivel rögtön el is e-mailezhetjük a rögzített fájlokat.

Puritán külsejű, de sokoldalú szoftver a Documents to go

A Dropbox egy okostelefon nélkül is remekül használható online szolgáltatás, amely egy bárhonnan elérhető online tárhelyet biztosít számunkra. A pendrive-okat vagy más adathordozókat válthatjuk ki vele, ingyenesen 2 gigabájt, előfizetésért maximum 100 gigabájtnyi kapacitás erejéig. A tárhelyre PC-n is egy plugin segítségével másolhatunk fájlokat, a telefonon pedig egy kliensprogram látja el ezt a feladatot.

A Dropboxba elmentett fájlok azonnal felkerülnek a webes tárhelyre, ahonnan azután bármelyik készülékről elérhetők, és akár nyilvánosan, akár a kiválasztott ismerősökkel megoszthatók. Itt az iPhone-os, itt pedig az androidos kliens linkje, PC-re pedig Dropbox.com-ról szerezhető be a plugin.

E-könyvek, képregények, multimédia

A nagyobb érintőképernyős okostelefonokon nagyon kényelmesen lehet e-könyveket olvasni. Mindkét platformra letölthető az Amazon Kindle szoftvere (Letöltés: iPhone, Android), amivel a Kindle-tulajok a telefonjukon is magukkal vihetik a könyveiket, az iPhone-ra pedig a Stanza a legjobb olvasószoftver. Ennek PC-s kliensét is célszerű telepíteni, amely szinte bármilyen szöveges fájlformátumból tud nekünk a telefonra másolható e-könyvet készíteni. Androidon az FBReader jöhet számításba ennek alternatívájaként.

Képregényolvasáshoz ugyanazt a programot tudjuk ajánlani mindkét platformon, a Comicsot (Letöltés: iPhone, Android), elsősorban azért, mert a szoftver hatalmas választékban kínál letölthető olvasnivalót. A katalógusa 3000 címből áll, és tartalmazza az összes nagyobb kiadó műveit, amelyekből körülbelül 300 ingyenesen letölthető. A program a guided view technológiát is támogatja, vagyis képes képkockáról képkockára haladva, diavetítésszerűen bemutatni a képregényeket, ami kényelmesen olvashatóvá teszi őket a mobilok kis képernyőjén is.

Képkockáról képkockára a Comicsszal

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy hallott valamilyen számot, ami tetszett neki, de nem tudta, mi az. A Shazam véget vet a tudatlanságnak: a szoftverrel elég pár másodpercre belehallgatni valamilyen éppen játszott zeneszámba, és a szoftver a rögzített hangminta alapján egy központi adatbázisból kikeresi azt. A szoftverrel ezek után mindent megtudhatunk a megtalált előadóról, belehallgathatunk a számaiba akár az iTunesban, akár a YouTube-on, és a szoftverrel hasonló zenéket is kereshetünk a Pandora Radio vagy a Last.fm streamelt kínálatából.

Az ingyenes változat (iPhone, Android) csak korlátozott számú kedvenc eltárolását teszi lehetővé, a fizetős 5 euróért (iPhone, Android - bár ezt hivatalosan még nem lehet megvenni Magyarországról, csak amerikai accounttal) bármennyit.

Akár a Shazam nélkül is érdemes telepíteni a Pandora Radio alkalmazását, amely mindkét platformon ingyenes, de hivatalosan csak Androidra érhető el Magyarországról, iPhone-ra nem. A szoftverrel az ízlésünknek megfelelő zenekarok, műfajok szerint kereshetünk streameket, ha letöltögetés nélkül szeretnénk zenét hallgatni.

Vizuális keresés és kiterjesztett valóság

A válogatásunk egyik látványos tudású szoftverét sokáig csak az androidos felhasználók élvezhetik: ez a Google Goggles, a Google vizuális keresője, amelyet idén októberben tettek elérhetővé iPhone-on is az Apple-mobilra készült Google-kliensben. A szoftverrel arra kereshetünk rá, amit a mobiltelefon kamerája lát. Persze nem ismer fel mindent, de a lefotózott műalkotásokat, turisztikai látványosságokat, épületeket, boroscímkéket, könyvborítókat elvileg megtalálja az interneten, így ilyesmiről kérhetünk vele bővebb információt, és elvileg angolból már fordítani is tud.

Forrás: [origo]
Festményeket, könyveket, épületeket felismer a kamerás Google

A program másik funkciója, hogy a kiterjesztett valóság elvének megfelelően szét is nézhetünk vele a környező térben, vagyis a mobilkamera képére vetítve kereshetjük meg vele a Google Maps által ismert környező helyeket.

A kiterjesztett valóság másik elterjedt szoftvere a Layar, amire idén már a Sziget Fesztiválhoz is szerkesztettek navigációs réteget. Akkori tapasztalataink szerint a szoftver iPhone-on (főleg az iPhone 4 giroszkópjának köszönhetően) kicsit jobban működik, mint Androidon, legalábbis izmos készülék kell alá, hogy szépen ábrázolja a körülöttünk található térbeli információkat, amelyeket szintén a kamera képére helyezve keresgélhetünk benne.

Mivel a hasonló szoftverek közül ez a legnépszerűbb, erre érhető el a legtöbb tartalom, bár Magyarországon még korlátozottan használható, és inkább kísérleti technológiáról van szó, mint kiforrott segédeszközről.

Sport és wellness

A beépített mozgásérzékelőnek, vagy az iPhone Nike+ kiegészítőjének köszönhetően az okostelefon a futóedzések során is hasznos partner lehet. Az iPhone-os és androidos változatban is létező Runkeeper és az androidos Droidrunner ugyanarra jó: akár térképen is képesek rögzíteni a napi kocogóútvonalunkat, és rögzítik az edzéseink adatait, vagyis az időtartamát, a megtett távolságot és az átlagsebességünket. Mindezeket meg is lehet velük osztani a weben, ha ismerőseinknek is szeretnénk eldicsekedni vele, de ha nem, akkor csak magunk böngészhetjük az eltárolt adatokat.

Forrás: [origo]
Sok kocogó használja a Runkeepert

A Runkeeper fizetős változatába másfajta edzések adatait is fel lehet vinni, és zenét is lejátszik az edzéshez (bár amióta az iPhone-on van multitasking, ez nem olyan fontos feature), a Droidrunnerben pedig például időjárás-előrejelzés is van.

Alighanem az okostelefonokon is az ébresztőóra az egyik legnépszerűbb funkció, így aztán érthető, hogy sokféle extra funkciót kínáló szoftver megjelent ennek tökéletesítésére. Az Alarm Clock Plusszal tetszőleges zenét vagy szoftvert (például zenelejátszót, webrádiót) beállíthatunk ébresztőnek, átállíthatjuk a szundikálásra szánt időtartamot, és azt is, meddig kísérletezzen a felébresztésünkkel a telefon, és akár többféle nehézségű matekfeladványokat is kérhetünk az ébresztés kikapcsolásához. A szoftver reklámokért cserébe ingyenes.

iPhone-ra ennél még jobb, de fizetős szoftver a Sleep Cycle, amely egy bioritmus-figyelő ébresztőóra. A program a telefon mozgásérzékelőjével figyeli a felhasználó alvását, amihez az ágyba kell helyezni, vagyis tulajdonképpen a telefonon alszunk, ha használjuk. A szoftver a szenzorai segítségével kikalkulálja, mikor a legalkalmasabb felébrednünk az előre beállított időpont környékén, így garantálva, hogy ne a legmélyebb álmunkból riasszon fel, hanem akkor, amikor a legkipihentebbnek érezzük majd magunkat.

Task manager Androidra

Androidos mobilon az ember nem nagyon lehet meg task manager nélkül. Erre nem is azért van szükség, mert a háttérben futni hagyott programok lefognák a készülék teljesítményét - az operációs rendszer ezt rendszerint megfelelően kezeli -, hanem azért, mert bizonyos szoftverek hajlamosak elszállni, lefagyni, de úgy, hogy közben ottmaradnak a memóriában. Ilyenkor jól jöhet, ha a készüléken le tudjuk lőni a rakoncátlankodó alkalmazást, hogy azután újraindítsuk.

Egyik kedvencünk erre a feladatra az Advanced Task Killer, amelyben egy Ignore-listára felvehetjük azokat a szoftvereket, amelyeket soha nem szeretnénk kilőni vele.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!