Elem nélkül fog működni a jövő vérnyomásmérője

Vágólapra másolva!
2015-ben kerülhet piacra a Fujitsu hordozható eszközökbe szánt energiagyűjtője. Az új technológiát használó eszköz feleslegessé teszi az akkumulátort, a kütyü a környezeti hőből és a fényből nyeri ki az orvosi- és mobileszközöket működtető energiát. 
Vágólapra másolva!

Az emberiség által felhasznált elektromos energia nagy részét erőművekben állítják elő, ám nem ez az egyetlen módszer az áramtermelésre. Speciális energiagyűjtők segítségével a természetben megtalálható hőt, fényt, rezgést, rádióhullámokat árammá lehet alakítani. Ezeknek az eszközöknek még kicsi a hatékonysága, apró hordozható kütyük meghajtásához azonban már elég áramot termelnek.

Forrás: [origo]
Hajlékony prototípus már létezik a hibrid energiagyűjtőből

A Fujitsu által bemutatott új technológiát használó energiatermelő eszköz különlegessége, hogy nem csak egy forrásból dolgozik. A leghamarabb 2015-ben piacra kerülő megoldás fotovoltaikus és termoelektromos móddal is rendelkezik, azaz a fényt és a környezeti hőt egyaránt fel tudja használni arra, hogy áramot termeljen. A korábban elérhető energiatermelő eszközöknél ráadásul olcsóbb is a cég megoldása. A Fujitsu kutatói által előállított kísérleti energiatermelő kétfajta félvezetőt tartalmaz, és az áramkörök változtatásával egyszerűen válthat a fotovoltaikus és a termoelektromos üzemmód között. Ha egyik forrásból sem képes elég áramot termelni, képes a két módot egyszerre működtetve ellátni feladatát.

Forrás: [origo]
Két áramkör van a Fujitsu hibrid eszközében

A Fujitsu által kifejleszetett technológia nagy hatékonysággal dolgozik, akár a beltéri fényben is képes áramot szolgáltatni. A hibrid cella szerves összetevőkből áll, amiket feldolgozni olcsó, így az eszköz gyártása jóval kevesebbe kerülhet, mint a jelenlegi energiagyűjtőké.

Az energiagyűjtők felhasználási területe széles: minden olyan eszközhöz ideális egy ilyen áramforrás, ahol a kábelezés vagy a gyakori akkumulátorcsere nem megoldható. Érzékelőhálózatok, orvosi célú szenzorok áramellátására például már most megfelelnek az apró eszközök. Várhatóan a testre rögzíthető, maguktól működő vérnyomás- és lázmérőkben fogunk legközelebb találkozni a technológiával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!