A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Bár Magyarország az Európai Unióval közösen csatlakozott a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodáshoz, a hazai szellemi tulajdonvédő szervezet szerint nem fogják lekapcsolni az internetről a zenét vagy filmet letöltőket, és az egyezmény miatt nem kell szigorítani sem a törvényeket.
Vágólapra másolva!

Az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás) egy olyan nemzetközi megállapodás, amelynek célja az, hogy visszaszorítsa a hamisított termékek árusítását, emellett azonban a benne foglaltakat az internetes szerzőijog-sértésekre is vonatkoztatni lehet. Bár az Európai Unió már korábban kifejezte abbéli szándékát, hogy csatlakozni fog a megállapodáshoz, az erről szóló iratot január 26-án írta alá Tokióban húsz tagállama, köztük Magyarország, Románia, Németország, Szlovákia és Hollandia is. A csatlakozás tényéről a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapján adtak hírt.

Nem fogják lekapcsolni a netről a hazai letöltőket

A Walt Disney,Time Warner és más amerikai médiacégek által támogatott ACTA-t korábban számos kritika érte amiatt, hogy kriminalizálja az internetes letöltéseket, azaz egy film vagy zeneszám letöltéséért büntetőjogilag is felelősségre lehet vonni. A HENT közleményében hangsúlyozza, hogy a megállapodás korai változatával ellentétben annak végleges változata már nem írja elő, hogy az egyezményhez csatlakozó országokban kötelező lenne felfüggeszteni azoknak a felhasználóknak az internetkapcsolatát, akik szerzőijog-sértést követnek el, azaz például egy film, zene vagy szoftver kalózmásolatát töltik le onnan.

Nem kell miatta módosítani a meglévő törvényeket

A HENT szerint az Európai Unió aláírása mellett az egyes tagállamok aláírására azért van szükség, mert az ACTA olyan előírásokat is tartalmaz, a tagállamok hatáskörébe tartozó büntető politikát is érintik. Az aláírást követően a megállapodás megkötését még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, az aláíró feleknek pedig be kell építeniük saját jogrendjükbe az abban foglalt vállalásokat. A hamisítás ellen küzdő magyar szervezet szerint az ACTA-hoz való csatlakozás a hazai jogszabályok módosítását nem teszik szükségessé, mivel a megállapodásban vállalt kötelezettségeket a jelenleg hatályos törvények is tartalmazzák.

Az Anonymous nevű online hacktivista csoport nemrég azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja az ACTA-t támogató kormányok és intézmények számítógépes rendszereit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!