A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egy iskola kapja meg először a filléres PC-t

raspberry pi minipc
Vágólapra másolva!
Minden akadályt és gyártási hibát leküzdött a Raspberry Pi linuxos miniszámítógépet gyártó csoport. A gépet előrendelő rajongók egy héten belül megkaphatják névjegynyi méretű masináikat.
Vágólapra másolva!

Egy héten belül megkaphatják linuxos miniszámítógépeiket a gépet előrendelők. A hányattatott sorsú számítógép kiadásának időpontját kétszer is arrébb kellett csúsztatnia a gyártónak. Először rossz alkatrészek kerültek az áramköri lapra, másodszor pedig a kütyü elektromágneses tesztelésével voltak gondok. Elsőként egy leedsi iskola diákjai fogják megkapni a köpenyzsebbe elrejthető linuxos számítógépeiket. A Raspberry Pi-k a számítástechnika órát fogják színesebbé tenni a gyerekeknek.

Korának Commodore 64-e lehet

A Raspberry Pi-t a BBC Micronak, nyolcvanas évek legendás oktatási számítógépének, utódjának szánta a gépet készítő alapítvány. A Micro a Nagy-Britanniában olyan kultgépnek számít, mint hazánkban a Commodore 64. Sok családnak volt ilyen gépe, az iskolában tömegek találkoztak vele, egy generációnak fűződik hozzá az első programozós élménye.

Forrás: Raspberry Pi
SD-kártyán tárolja az adatokat az apró PC

Az olcsó, 25 és 35 dolláros bevezető áron kínált Raspberry Pi-nek is megvan az esélye, hogy tömegszámítógép legyen. Letölthető kódok és operációs rendszerek máris vannak a géphez: lehet belőle HD-felbontást is kezelő médialejátszót, zsebben hordható linuxos PC-t varázsolni. A minigép sokoldalúsága azért lenyűgöző, mert nem tartalmaz különösebben erős alkatrészeket: egy 700 megahertzes ARM-alapú rendszerchip a lelke, amin egy VideoCore IV grafikus mag és 256 megabájt memória található. Ilyen konfigurációkat nem PC-kben, hanem alsó-középkategóriás okostelefonokban lehet látni, mégis elég mindenre.

Megőrülnek a minigépért a geekek

A Raspberry Pi az elmúlt év sikerprojektje a számítástechnika és a barkácsolás iránt rajongók körében. Az apró eszközre hamarabb voltak elérhetők operációs rendszerek, médialejátszók, programok, mint hogy a hardver elérhetővé vált volna.

Forrás: [origo]
A BBC Micro oktatási számítógép utódja lehet a Raspberry, ha sikerül belőle eleget gyártani

Az oktatási célra kitalált filléres PC első tíz prototípusát az eBay aukciós oldalon adták el. Az egyes darabokért egymillió forint feletti árat is ajánlottak az érdeklődők. A sorozatgyártásra kerülő példányokért is sorakoztak a vásárolni vágyók, az első adag mini PC-t az előrendelési felület megnyitása után pár órával elkapkodták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!