A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Bizarr digitális fényképezőgépet dob piacra a Leica: a cég M Monochrom típusjelzésű modelljével a benne alkalmazott fejlett technológiai ellenére kizárólag fekete-fehér fotókat lehet készíteni, de a gyártó szerint azokból kiváló minőségűeket exponál a gép. 
Vágólapra másolva!

Az ismert fotós cég május közepén jelentette be a kifejezetten fekete-fehér fotózásra optimalizált Leica M Monochrome nevű digitális kameráját. Az új készülékkel nem a művészkedni vágyó sznobokat akarja megcélozni a vállalat: annak belsejében ugyanis nem hagyományos képérzékelő szenzor dolgozik, amelyet fekete fehérre butítottak le, hanem egy kimondottan monokróm felhasználásra optimalizált CCD-t helyeztek el belsejében, amely eleve nem tartalmaz piros, zöld és kék színszűrőt, amely a hagyományos digitális fényképezőgépekben megszokott.

Új kategóriát akarnak teremteni

A másfél-kétmillió forintnak megfelelő áron boltokba kerülő készülékkel 18 megapixeles felbontású fotókat lehet készíteni, a színfilter elhagyása révén pedig a Leica szerint több fény jut el közvetlenül a képérzékelőbe, így kevesebb nem kívánatos képzajt keletkezik kész felvételen.

Forrás: Leica

Ez összességében a képminőség jelentős javulását eredményezi - nyilatkozta a Leica képviselője a TechRadar című brit technológiai hírportálnak. A cég szerint a fekete-fehér fotózás manapság népszerűbb mint valaha, híveit azonban eddig nem szolgálta semmilyen célgép, a színes fotózásra optimalizált digitális masinákkal készült fotókat állították át monokrómba.

Nincs automata fókusz

A fekete-fehér Leica távmérős készülék, azaz a keresőjébe nézve nem az objektíven keresztül látható képet látja a használója, hanem a gépházon elhelyezett kicsi ablakon át láthatja a témát. Ez a megoldás kisebb méretű fényképezők legyártását teszi lehetővé a tükörreflexes modelleknél, ugyanakkor az élesség állítására csak manuálisan, az objektív tekergetésével van lehetőség: a helyes érték beállításakor az objektívből a keresőbe tükrözött képrészlet és a látott kép egyaránt élres lesz.

A bőrbevonatú magnéziumházba épített távmérős fényképezőgép használata ugyan komoly gyakorlást igényel, de halkabban lehet velük fotózni tüköraknás társaiknál, mivel a gép nem tartalmaz az exponáláskor hangosan felcsapódó tükröt, csak a zár finom kattanását lehet hallani. A TechRadar szerzője az M Monochrom készülékkel tett rövid próba során a hátlapon elhelyezett kicsi, 2,5 colos LCD minőségét kritizálta, amely a kamera árához képest nem kiemelkedő minőségű.

A júliusban boltokba kerülő készüléket alapból 50 milliméteres, fix fókuszú Leica objektívet kínál a gyártó, de bármilyen Leica M foglalatú lencsével kompatibilis, alapcsomagjához pedig az Adobe Photoshop Lightroom szoftvert is mellékelni fogják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!