Sokára lesz drót nélküli töltőnk

nokia drót nélküli töltő
Vágólapra másolva!
A huszadik század elejétől várnak a csúcstechnológia rajongói a vezeték nélküli áramforrásokra. Tesla belebukott az ötletbe, a Nokiának azonban sikerülhet elterjeszteni a találmányt.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évtizede tart már a kütyük megszabadítása "láncaiktól", de messze még a teljes siker. Az egerek és billentyűzetek már tudnak rádió által beszélni a számítógéppel, a külső adattárolót drótok nélkül is el lehet érni, ha az beszél a wifi nyelvén. A kábeleket végleg eltüntető találmányra, a drót nélküli áramra azonban még várni kell.

A hét során a Nokia által bemutatott két Lumia okostelefonnak egy igazán az elvárt jövőt idéző tulajdonsága van. Mindkettőt lehet kábelek nélkül tölteni. A tekercset tartalmazó hátlapnak és a speciális indukciós töltőnek köszönhetően a nélkül is fel lehet tölteni a mobilt, hogy drótot dugnának bele. Az ötlet nem teljesen új, a 2009-ben bemutatott Palm Pre telefonhoz is lehetett olyan dokkolót vásárolni, amelyik drót nélkül töltötte a mobilt.

Nem tűnnek el teljesen a drótok

Bármennyire vonzók is ezek a megoldások, csak részben kínálnak dróttalan élményt. A telefon és a töltő között ugyan nincs fizikai kapcsolat, a speciális dokkolót azonban csatlakoztatni kell az elektromos hálózathoz. Azaz a kábel nem tűnik el teljesen a munkaasztalról, hiába a csúcstechnológia.

Forrás: Nokia
A Nokia töltő minden Qi-s eszközhöz jó lehet

A jövő annyiban ígéretesnek tűnik, hogy a Nokiának nem kellett saját szabványt kidolgoznia a drót nélküli töltőhöz. A Wireless Power Consortium nevű szakmai szervezet által megtervezett Qi nevű szabványt használták a telefonhoz. A több mint száz elektronikai cég által támogatott konzorcium megoldását nem csak asztali töltőkben lehetne felhasználni: ideális esetben a kütyüket automatikusan tölteni kezdő dohányzóasztalok, autós kesztyűtartók és kanapé karfák is készülhetnének a Qi szabvánnyal.

Túl sok még a szabvány

A drót nélküli töltés még nem járna az érettségnek azon a szintjén, hogy csak egy-két egymással kompatibilis ipari megoldás létezzen. A 2013-ban piacra kerülő Dodge Dart szedánt már lehet beépített töltővel rendelni. A sebességváltó előtti bokszba helyezett, a kocsival kompatibilis készülékek vezetés közben töltődnek is.

Forrás: Chrysler
Az új Nokiákat nem fogja tölteni a Dodge Dart

Az Intelnek is sajátos elképzelése van a jövő drót nélküli elektromos eszközeiről, ám a cég a Qi megoldáson belül gondolkodik. A cég a Computex szakkiállításon mutatta be, mire lesznek képesek a következő generációs laptopok és egybe-PC-k. A chipgyártó úgy gondolja, hogy az ultrabookokba kellene beleépíteni az indukciós töltőt. Ha ezt megoldanák a gyártók, akkor a telefon rögtön elkezdene töltődni, amint a laptop mellé rakná a tulajdonosa. A külön hálózati csatlakozóval ellátott töltő pedig az otthoni íróasztalon kaphatna helyet.

Aggasztóan lassan terjed

A berendezések drót nélküli töltése évszázados ötlet. Az összeesküvés-elméletek és alternatív tudományos ötletek kedvelői által rendkívüli módon kedvelt Nikola Tesla szerb-amerikai feltaláló egy kisebb vagyont költött el a vezeték nélküli áramtovábbítás kidolgozására. Bár a kísérletei rendszerint sikeresek voltak, a város méretű, vagy még nagyobb távolságra történő energiatovábbítási ötletei rendre kudarcot vallottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről