Nemsokára a kikapcsolt mobilhoz is beszélhetünk

Vágólapra másolva!
Az iPhone beszédfelismerő funkcióját is kidolgozó Nuance cég fejlesztései hamarosan lehetővé tehetik azt is, hogy bármikor, ne csupán aktív módban adhassunk hangos parancsokat az okostelefonoknak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nuance chipgyártó cégekkel közösen dolgozik olyan lapkák kifejlesztésén, amelyek lehetővé teszik majd a beszédfelismerő funkció használatát a készülékek alvó módjában is. Ezzel lehetővé válik például utasításokat adni egy asztalon heverő vagy az autó műszerfalának egyik rekeszében tárolt okostelefonnak anélkül, hogy ehhez meg kellene érinteni az eszközt - számolt be az MIT technológiai lapja, a Technology Review.

A beszédfelismerés csak az utóbbi években vált elérhetővé az okostelefonokon: bár az iPhone saját megoldása még nem támogatja a magyar nyelvet, a Nuance diktálószoftvere az Apple készülékeire is elérhető. A Google idén nyáron vezette be az Androidon a beszédfelismerést a hazai felhasználók számára: ezeknek a megoldásoknak a használatához azonban mindig meg kell nyomni egy virtuális gombot a képernyőn a hangutasítások kiadása előtt.

A beszédfelismerés folyamatos működésének megvalósítása ugyanis egyelőre meghaladja a készülékek képességeit, a háttérben zajló események folyamatos elemzése hamar lemerítené a legmodernebb okostelefonok akkumulátorait is. A Nuance szerint csak speciális, alvó módban is aktív, kis fogyasztású lapkák hozhatnak áttörést a technológia kényelmesebbé válásában. Ezek csak a tulajdonos hangjának hallatán ébresztenék fel a készüléket az alvó állapotból, és hajtanák végre a parancsokat a megszokott módon.


Így működik az Android beszédfelismerője

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről