Ügyes próbálkozás a Kindle kínai klónja

Wayteq ebook elektronikus könyvolvasó
Vágólapra másolva!
Nem olyan kényelmes használni, mint az amerikai Kindle-t, de a kínai Wayteq első e-könyv-olvasója sokak számára jó választás lehet. A harmincezer forintos kütyühöz alapból jár tok, a dokumentumok zömét konvertálás nélkül megnyitja. Egyedül pattogó lapozógombjai idegesítőek.
Vágólapra másolva!

Néhány hete mutattuk be a világ két legnépszerűbb e-könyv-olvasóját, a Kindle-t és a Nookot, amelyeket az egyik hazai elektronikai áruházlánc is felvett kínálatába. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire képes állni a sarat komoly riválisaival a kínai Wayteq ötezer forinttal olcsóbb készüléke, az xBook 60w.

Magyar nyelvű klasszikusokkal csábít

Az eddig navigációs eszközeiről és táblagépeiről ismert gyártónak ez az első elektronikus könyvolvasó eszköze, amelyet - a riválisokhoz hasonlóan - a nyomtatott kötetekhez hasonló olvasási élményt nyújtó e-tinta képernyővel szereltek fel. A kütyü magyar boltokba kerülő példányaira előre telepítik hazai és külföldi szerzők több mint kétszáz magyar nyelvű művét. Ezek közt például a Háború és béke, a Micimackó, A kőszívű ember fiai (és más kötelező olvasmányok) is megtalálhatók. Bár a szerzői jogi védettséget már nem tartalmazó köteteket bárki letöltheti a Colibri e-könyvkiadó vagy a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjairól, nagyon praktikus, hogy a könyvek eleve az eszközön vannak, hiszen már a doboz kibontása után azonnal van mit olvasni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hasonló élményt a külföldi piacra szánt riválisok nem kínálnak, ahogy magyar menüt sem, ezek pedig megtalálhatók a kínai modellen. Bár az ingyenes e-könyvek mindegyikét nem tudtuk végigolvasni, a próbaszerűen megnyitott kötetek közt volt tökéletesen tördelt, de olyan is, amelyen a lábjegyzet összeolvadt a rendes szöveggel.

Csak a gombok ne pattognának

A Wayteq e-könyv-olvasója korrektül összerakott darab, harmincezer forintos áráért még egy tisztességes műbőr tokot is adnak hozzá - egy hasonló kiegészítő az eleve ötezer forinttal drágább Kindle-höz legalább öt-hatezer forintba kerül. Nem csak a fás dombot mintázó nyitóképernyő, de a kezelőgombok elrendezése is hasonló, mint az Amazon termékén: a hat colos kijelző mindkét oldalán megtalálható két-két lapozógomb.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szerkesztőségből hazaérve rögtön feltűnt, hogy ezek a billentyűk elég pattogósak, akármilyen óvatosan is nyomja le őket az ember, a Wayteq olvasójával az ágy másik oldalán aludni próbáló családtag, barát, barátnő mellett biztosan nem lehet esténként olvasni, hacsak nem kapcsoljuk be a tíz másodperces szakaszokban időzíthető automatikus lapozást. A Wayteq olvasóját alapból négy gigabájt memóriával szállítják (ez dupla akkora, mint a legolcsóbb Kindle-é), bár ebből az ingyenes kötetek miatt csak kevesebbet lehet használni. Mivel egy digitális kötet tipikusan csupán fél-egy megabájtos nagyságú, igazából a két gigabájt is bőven elegendő a tárolásukhoz. Az xBook esetén a külön behelyezhető microSD-kártyának legfeljebb az mp3-ak raktározására van értelme, a kütyü ugyanis zenelejátszásra is alkalmas, de csak fülhallgatóval.

Alapból megeszi az ismert fájlokat

Az xBook erőssége, hogy az Amazon Kindle-től eltérően előzetes átalakítás nélkül képes megnyitni a memóriájába USB-n (vagy memóriakártyán) felmásolt dokumentumokat, ha azok például .doc, .txt, .rtf, .djvu, .epub, .mobi, .prc vagy .html formátumúak. Próbáink során az eszköz húsz fájlból csupán egyetlen dokumentumnál hibázott, ebben az ékezetek nem jelentek meg, egy másik .rtf fájlban pedig túl sok sortörést jelenített meg. Kissé zavaró, hogy minden kötet első megnyitásakor elég sokat, néha akár fél percet is kell várni, szerencsére a további olvasások során a lapozás már nem igényel ennyi időt. A készülék a .pdf dokumentumokkal a Kindle-nél is fürgébben is elboldogul, de az oldalak fix mérete miatt az ilyen dokumentumok olvasása ezen az eszközön is nehézkes lehet: a kisebb betűvel írt PDF-eket csak nagyítgatással, zoomolással lehet olvasni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A középen sejthető madár szellemképét gombnyomásra tünteti el a kütyü

Meglepő módon ezen az olvasón egy külön gombot kapott a képernyőfrissítés, amelyre az e-tinta képernyő sajátosságai miatt lehet szükség. A festékkapszulákkal töltött képpontok frissítése ezen ugyanis jóval lassabb egy hagyományos monitornál, a fejlesztők sokszor azt a megoldást választják a gyors frissítés érdekében, hogy nem frissítik a képernyő minden egyes képpontját. Ez szellemképszerű jelenséget okozhat: bár általában ez nem befolyásolja az olvasást, ha mégis ezt tenné, a frissítőgomb lenyomásával az effektus eltüntethető. Az Amazon legújabb generációs eszközén a hasonló problémákat már kiküszöbölték.

Netezni csak alapfokon tud

A Kindle-höz hasonlóan a Wayteq eszköze is tud wifin keresztül internetezni: a beépített browser arra alkalmas, hogy híroldalak vagy a Wikipédia mobilváltozatait olvassa rajtuk az ember, de a Facebook és Gmail telefonos felületeit nem sikerült betölteni vele, pedig ezek a Kindle-ön például működtek. Böngészés során azonban mind az amerikai, mind a kínai gyártmányú olvasó produkált nem várt lefagyásokat. A Kindle esetében azonban hasznos extra, hogy ingyenes segédprogramokkal wifin keresztül is el lehet küldeni egy gombnyomással a készülékre fájlokat, vagy internetes cikkeket, míg a Wayteq kütyüje esetében erre csak USB-s másolással nyílik mód.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Összességében a harmincezer forintos Wayteq xBook 60w olyan felhasználó számára lehet jó választás, akinek gyakran kell különböző formátumban érkező dokumentumokat olvasnia: tipikusan ilyenek az egyetemisták. Komfortban a Kindle olvasó még mindig vezet, az Amazon olvasójával akár az is megoldható, hogy a távolban élő rokon eszközére küldjünk el e-mailben olvasnivalót. Néhány napos tesztünk alapján a kínai eszköz akkumulátora jobban merül az Amazonénál még wifi nélkül is, de egy töltéssel egy hétig így is biztosan kitart.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről